Здравейте, имам следният случай:
Фирма подава заявление за доброволна регистрация по ДДС от м.02/2017 г. В същата през м. 12/2016 г. е направен апорт и съответно ТД на НАП регистрира фирмата по ДДС със задна дата на осн. чл. 132, ал. 1 от 02.12.2016 г. /удостоверението за регистрация е получено на 02.03.2017 г./ Въпросите са:
1. Следва ли да се подават ДС по ДДС за м. 12/2016 и съответно м. 01 и 02/2017? - Според мен ДА
2. В месец 12/2016 г. има две издадени фактури - за префактуриране на ел.енергия, които са без ДДС. Има и няколко разходни фактури. Как се попълва СД по ДДС за този месец - как да коригирам фактурите и да ги отразя с ДДС?
Здравейте, при изплащането на дивидент на физически лица се удържа 5% данък при източника. Такъв данък дължи ли се и при изплащането на дивидент на местно юридическо лице?
А консумативите - ток, вода, парно - като разчет?
bobo, какво имаш предвид? Няма забрана за преотдаване под наем ако за това говориш?
Здравейте, казуса е следният: фирма наемател на офис го преотдава под наем на друга фирма на същата цена. Фактурите, които фирмата получава за наем, ток, парно, вода и същите префактурира на последният наемател, как е по-правилно да се осчетоводят - като разход или като разчет? Ако имота беше собствен съм за разчет, но това, че е нает дали не променя нещата? Предварително благодаря!
Според мен по т. 1 - няма проблем да се ползва ДДС-то от българнската фирма и по т.2 не би следвало да се начислява ДДС при префактурирането на  куриерската услуга на италианската фирма, тъй като в случая място на изпълнение на извършената услуга с-но чл. 21, ал. 2 от ЗДДС е извън териротията на България и поради това на основание на чл. 86, ал. 3 не би следвало да се начислява ДДС.
Моля за мнение дали съм в правилната посока или греша....до сега не съм имала подобен случай.
Здравейте, казуса е следният:
Българска фирма изпраща с куриерска фирма документи до италиянска фирма. И двете са регистрирани по ДДС. Българската фирма получава фактура за куриерската услуга с нач. 20% ДДС. Сега същата трябва да се префактурира на италиянската фирма. Въпросите са:
1. Българската фирма има ли право на ДДС-то по получената фактура?
2. При префактурирането на италиянската фирма трябва ли да се начисли ДДС или не?
Предварително благодаря на отзовалите се!!!
Отпускането на заеми не попада към изброените в чл. 4 и чл. 5, т. 2 от Наредба № Н-18/2006 г. Това ме навежда на мисълта, че заемодателят има задължение за регистриране и отчитане на получените суми от лихви по отпуснати заеми чрез фискална касова бележка по реда на чл. 25 от наредбата.
Здравейте, фирма нерегистрирана по ДДС е дала заем на друга фирма в брой. Същият плюс лихвата се връщат в брой. За лихвата заемадотелят трябва ли да пусне касова бележка или може само лихвен лист?
Регистрирана по ДДС фирма (Х) прави апорт на медицинско оборудване в друга фирма (Y) нерегистрирана по ДДС. Фирма Y е медицински център и съгласно чл. 39, т.1 от ЗДДС извърша освободени доставки. Въпросите са:

1. Съгласно чл. 132 от ЗДДС, фирма (Y) трябва ли да се регистрира по ДДС?

2. При положение, че фирма (Y) е медицинско заведение съгласно Закона за лечебните заведения и полученото медицинско оборудване /апаратура/ ще се използва за извършването на освободени доставки, трябва ли да прави корекция на данъчният кредит, независимо, че същият е ползван от фирма (Х)?
Това, което не е ясно казано в кодекса според мен е този 3 годишен срок само при сключването на договора /определя се точно 3 години в самия договор/ ли е или до достигането му.....
И аз така мисля, но днес говорих с ИТ и ми казаха, че може срочният договор да се удължава да 3 год., т.е. мога да сключа договор примерно за 3 месеца, и после мога да по удължавам с ДС-ния до 3 години.

Здравейте, имам служител със сключен срочен трудов договор по чл. 68, ал. 1, т.1 от КТ за 3 месеца - от 19,10,2015 до 18,01,2016 г. /медицинска сестра/. От ръководството искат да продължа този договор за още 3 месеца. Изчетох всичко, което успях да намеря по въпроса, но не ми се изясниха следните неща:
1. В КТ е определено, че срока на срочния договор по чл. 68, ал. 1, т. 1 може да е за максимален срок 3 години. Този срок важи само ако е определен със самия договор или може да се удължава с ДС до максимално 3 години, т.е. може ли в случая да го продължа с още 3 месеца с ДС?
2. В ДС трябва ли да посоча причини, които налагат това удължаване на срок, напр. поради увеличаване на заболеваемостта през зимните месеци или не е необходимо?

Прдварително благодаря на отзовалите се!!!