Здравейте!
Работя по трудов договор, където съм осигурен върху брутна заплата 800 лв. Допълнително извършвам експертизи за съда, като това се случва веднъж или два пъти в месеца, а някои месеци нямам дейност. Изплатените суми са максимум до 200 лв на месец.
При приемане на експертизата пиша фактури, като понякога парите се плащат веднага, а друг път остават за плащане чрез банков превод. Като самоосигуряващо лице съм подал декларация в НАП, че ще се осигурявам за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт. Роден съм след 1960 г.
      Конкретните  въпроси са: Как да подавам декларацията в НАП за започване и прекъсване на дейността. Примерно за текущия месец имам фактура на 10то число, която още не е платена - очаквам банков превод, на 20то число имам фактура, по която е платено на ръка.
      Какъв е процента, по който следва да изчислявам така декларираното осигуряване.
      Поради малките суми за осигуровки /понякога 3-4 лева, тъй като работя един или два дни в месеца/, възможно ли е примерно да събера всички работни дни в годината и да подам документацията в НАП все едно че съм работил само декември в продължение на 12 дни. Чакането на опашки в НАП и бюрократичните подробности понякога ми отнемат повече време, отколкото е работата ми като самоосигуряващо се лице.
      Ако пропусна да декларирам осигуровките даден месец и ги декларирам и внеса следващия, има ли санкции и какви са те?