Здравейте,
Може ли родител, който е ползвал дан.обл. по пл.22в за 1 дете  за 2023 г. през основния си работодател към 31.12, да подаде ГДД чл. 50, за да ползва и за второ дете. През основния работодател вече е направено год.изр. на ДОД и там е посочено 1 дете, с идея явно за другото дете да се ползва от другия родител... Но сега пита служителката дали може тя да подаде ГДД за другото (а не другият родите). Имаше достатъчно облагаеми доходи за 2023 и за двете деца, не е нов служител и няма представена бележка за други доходи, мисля че няма и Граждански договори. Не знам и как би отбелязала и подала декларацията чл.22в - дали с двете деца вътре попълнени, а по служебната бележка да се види че е ползвала за 1 дете. Не съм имала такъв случай, да не е от другия родител, не го виждам и като описана възможност за 1 дете през раб/ля, за 2-то с ГДД. Ще съм благодарна ако споделите ако имате опит
Само да допълня не е трудова злополука, просто работодателя винаги при някакви събития подпомага служителите, в случая наследниците за починалия си служител по свое желание.
Здравейте,
Имаме починал служител  и работодателят иска освен всичко неизплатено по фиша, да му платим с последното плащане (т.е. към наследниците като плащане) и еднократна помощ/вид еднократно подпомагане в размер на някаква сума.. например 700 лв.
Искам да попитам тази сума минавайки през работодателя и фиша на починалия служител, според мен НЕ попада в чл.2 Ал.2 от Наредбата за елементите на възнагтажденията, където е посочено върху кои суми НЕ се дължат осигурителни вноски, а именно - за еднократна помощ при раждане на дете, боледуване, лечение и смърт на ЧЛЕН на семейството. Но пък там има и един край на текста "или при други случайно настъпили събития" ...та въпросът ми е, ако се изплати през последния фиш сума за смъртта на самото лице като едкократнк подпомагане. и това отива реално като наследствена сума за наследниците, тази еднократна помощ дали се дължат осигуровки ики не?
Не знам дали специано тази сума да не се изплати на наследниците без да минава през фиша на починалия служител..т.к. по чл. 1 Ал.1 от Наредбата се казва че осигурителни вноски се дължат на начислени, изплатени, неначислени възнаграждения и други доходи от трувова дейност (т.е. по повод дейността на лицето по трудовия договор)
Моля за мнение, дали не сте имали и вие такива еднократни сума, които работодателят изплаща при смърт на свои служител.
Благодаря предварително!
delphine, благодаря! Лошото е, че тя този месец е родила и трябва да направя заплатите за 10/2016г. скоро, плащаме ги на последно число на месеца т.е. на 31.10.2016г. А от НОИ лицето което ми обяснява каза,д а я водим и по Декл.1 като, че има болничен, т.е. здравни за временна неработодпособност. От НАП казват, че какво да има в  декларацията не е от тяхната компетенция. Дискусия във връзка с раждане в чужбина, извън ЕИП, извън ЕС, за САЩ намерих само по форуми с майки, пишат там съветът е да си пуснат неограничено дълго - няколко месеца молба за неплатен и така, като се върнат вече болнични. Ама на мен не ми се струва нормално да я караме молба за неплатен с примерно 3-4 месеца и така да подаваме декл.1, после да правя корекция. И в крайна сметка като е издаден I-я болничен и лицето от НОИ ми каза, ясно е че е започнал период на бременност, няма как да е в друг вид отпуск.
Та в декларация 1 докато легализира всичко (през 12/2016) за периода част от 10/2016-12/2016 как да я водя, аз мисля като в болнични за бременност и раждане. Просто ще и изплатят обезщетенията след като им ги представим документите ние в НОИ (което пък ще стане след като родителите занесат документите при лекаря на майката легализирани и той и издаде следващите два болнични). Никой ли не е имал майка, родила в чужбина, как я води докато си изкара документите и лекарят и издаде болничните??
Здравейте,
имаме майка, на която 1-вия болничен 45 дни преди термина (02.09.16 - 23.10.16) и го издаде лекарят и в България. В момента тя е с мъжа си в САЩ, и на 24.10.16 е било раждането. В 12/2016 те ще са в България, за да легализират документите, да изкарат ЕГН и акт за раждане на бебето и гражданство в България. От НОИ казаха, че след като има с апостил и превод всички документи личният и лекар трябва да издаде останалите болнични листи след първия и тогава ще ги представим в НОИ„ след което ще изплатят обезщетението за тези болнични на майката.
Въпросът ми е обаче как я водя - нямам болничен, но от НОИ ми казаха, че е нормално да я водя все едно има болнични, щом имаме документ (1-я болничен), че бремеността е започнала.
Но сега за 10/2016 до 12/2016, когато евентуално ще издаде лекаря болничните мога ли да я водя в останалите болнични 2-ри и 3-ти и така да подам Декл.1 - в болнични?
Защото тя реално е наш служител. не можем да не и подаваме декл.1 и да и прекъснем осигуряването, но правилно ли е така - да подаваме декл.1 в болнични, съответно да внасяме ЗОВ за болничните?
Благодаря!