Колеги, може ли мнение по следния въпрос.
Първи случай: Създаден филм, за който правата са на няколко лица- физически/юридически, включително и на създателя.
Втори случай: Създаден филм, при който правата са само при създателя на филма.

Има ли възможност разходите за създаването на филма да не се затварят като ДНМА, а да се признаят като текущи за периода. И в кой от случаите. Благодаря.
Здравейте! Моля, ако има възможност за помощ. БГ фирма, рег по ДДС произвежда части за машина тук, в БГ. Монтира ги в Румъния, но румънската фирма има регистрация по ДДС тук, с БГ префикс. Въпросът ми е: Ние като издаваме фактура, с 20 % ДДС или нулева ставка има. Благодаря.
Благодаря Ви!
Това е цената за сделката, която ЕООД превежда по РСЛ на ЕТ. Към момента на превода и вписването в ТР няма опис на активите и пасивите. Собственика и адвоката са решили за 1000 лв  да се осъществи сделката. В ЕООД-то съм взела статия за превода 499/503. Тъй като е изплатена сума на физ. лице, е и по-горния ми въпрос.
Моля за съвет относно спр. Чл.73 от ЗДДФЛ.
Прехвърляне на предприятие ЕТ към ЕООД, с/но чл 15 от ТЗ, без заличаване. ЕТ-то прехвърля предприятието си на ЕООД и получава 1000 лв. ЕООД-то подава ли справка за тази изплатена сума и по кой код? Според мен е „606” – чл. 35,т.6 от ЗДДФЛ. Но не съм сигурна
 :blush:
Искаш да кажеш , че трябва да подам първо коригираща с код 22 и да кажем последен ден в осигуряване 31.01.2014 /защото от 01.02 ще има личен труд/ и след това да подам редовна декларация с код 12 за месец февруари.
Да. При подаване с код 12, дава съобщение:"Неправилна последователност на подаване на декларация по отношение на Код корекция - предишна декларация:няма намерени,текуща декларация:1"
Затова, след съвет от НАП, подадох Д1 с код К и вид осигурен 22, с последен ден в осигуряване ... После редовни с код 12
Навсякъде където четох пише , че се подава коригираща с код 12 , но служителките от нап ми казаха, че трябвало коригираща с код 22 , защото ако подам коригираща с код 12 то нямало реално какво да коригирам , защото съм нямала подадена предишна декларация с код 12. И се чудя вече как да я подавам тази декларация  :blush:
Така е, аз имах такъв случай миналата година. Трябва да се подаде корегираща с код 22 като се посочи последен ден в осигуряване. Иначе няма да приеме с код 12
При подаване на Уведомл.по чл.62 извън срока, с електронен подпис, системата приема ли документа? Или го отхвърля? Сега разбирам, че работник е починал на 22.12.2013 г. Ако пусна уведомление с тази дата, дали ще последва санкция? Благодаря предварително за отговора
Подадох по ел. път Уведомл. и системата го отхвърля. След справка в НАП се установи, че при такива случаи - на починал работник, системата им СЛУЖЕБНО прекратява регистрацията на работника и НЕ се подава уведомление.
Благодаря! Лека вечер.
При подаване на Уведомл.по чл.62 извън срока, с електронен подпис, системата приема ли документа? Или го отхвърля? Сега разбирам, че работник е починал на 22.12.2013 г. Ако пусна уведомление с тази дата, дали ще последва санкция? Благодаря предварително за отговора
Такова работно време, което Вие пишете "При нас ще е на 8 часа седмично" - няма.  Има си точно определено работно време на ден.
Осигуровки и ДОД е всичко, като за основен ТД.
Много Ви благодаря!
Здравейте. Моля за помощ.Трябва да назначавам лице по ТД чл. 111 от КТ. Основния му ТД е на 8 часа. При нас ще е на 8 часа седмично. Т.е. седмично ще има общо 40 + 8 = 48 часа. Осигуровките и ДОД същите ли ще са както при основния?  :hmmm:
В справка, която НАП дават - за актуално състояния по Д6, там има две колонки - номер на протокол и входящ номер. В първата,т.е. "номер на протокол" са "нашите" входящи номера. Във втората тяхна колонка от тази справка пише вх. номер, който си е ...някакъв техен. Поне да можехме да виждаме и тази справка по Д6, тогава щеше да има смисъл и проверката на задължения.
Открих го този код: 52.21: "Експлоатация на инфраструктурата в сухопътния транспорт"
Колеги, не намирам за дейност "паркинг на автомобили" код на иконом.дейност. Има код 45.20 "техническо обслужване и ремонт на автомобили", но паркинга не е точно "техн.обслужване" :hmmm:
След проведен разговор със служител/ка от НАП вчера разбрах, че ще стане точно така. За какво тогава ще пишем в платежните период, като те ще си ги разнасят където им падне?
Ходих днес до НАП с такава молба, като преди това посетих за всеки случай и "шефа" на НАП да каже може или не може...Положението е отчайващо. Не можело да се оправи. Трябвало отново да се внесат осигуровките с лихвите. А парите саа отишли като погасено задължение на другата фирма, която и хабер си няма в момента за това. Да им имам логиката. Аз съм сгрешила, ама след мен съответно и банката и тези от НАП при разнасянето. След 2 седмици ще проверя каква е резолюцията на молбата ми. Благодаря на отговорилите./много съм притеснена, защото може аз да възстановям тези щети заради моя грешка...дано на никой не му се случва това нещо.../
Благодаря Ви за отговора!  Проблема е, че тази фирма е с  огромни задължения. Нашите суми, "са потънали" в тяхната партида. Иначе да, с НАП трудно ще се разберем...
Здравейте, много моля за мнение по следния казус: В платежно за превод към бюджета съм попълнила грешно позиция "Булстат на задълженото лице". Всички останали данни са верни. Превода е направен от банкова сметка на фирмата и съответно е посочена като "Наредител" и "Задължено лице". Объркала съм "само"булстата. От НАП ми казаха, че сега трябвало ние да издирим този булстат на коя фирма е, да ги помолим те да си искат от НАП внесените от нас суми, да ни ги дадат на нас, та ние после пак в НАП... ужас, направо дивотия :'(. Аз съм допуснала грешка, но според мен и те са сгрешили когато са въвеждали платежното с различен булстат.Ще подам молба с копие от платежните. Някой имал ли е подобен случай и как е бил разрешен?
Много моля, ако някои има длъжностна характеристика на "Работник паркинг" да ми я изпрати на: nev_ena@abv.bg     Предварително Ви благодаря.