Здравейте, нерегистрирано  по ЗДДС ФЛ трябва да издаде Инвойс на кипърско дружеството, без валиден ДДС номер. Моля за информация дали в Инвойса трябва да се посочва задължително основанието за неначисляване на ДДС, в този случай чл. 113 ал. 9 и ако знаете къде може да се провери тази информация.
Много Ви благодаря за отговора! И аз така смятах, но друго си е да получиш потвърждение! Хубава вечер 🤗
Моля за помощ по следния казус. Лице - с инвалидна пенсия, сол(избрал само ЗЗО) - без доход като сол, на трудов договор в друго дружество на максимума,  за м. 04 е в болничен 5 дни. Оттам му пада осигурителния доход от 3400 на 3000 лв. Следва да подаде декларация 1 като Сол, за разликата до 3400. В декларация обр. 1 не следва да посочва дни в болничен, защото оттам няма право на обезщетение. Ще подава болничен само през работодателя, защото там е осигурен за всички рискове.
Има ли някакви специфики в попълване на декларация обр. 1 за Сол, или си посочва, че подава само за здравно и съответно сумата,  примерно 400 лв осигурителен доход, върху който ще внесе здравна вноска от 8%. Това по някакъв начин ще попречи ли на изплащане на обезщетението от НОИ по болничния лист.
Благодаря Ви за коментарите 🤗
Здравейте,
При попълване на ГДД на лице пенсионер, осигурено на максимума по ТД, едновременно с това е и Сол в друго търговско дружество. Няма подавани Д1, защото е на максимум по ТД и ще се осигурява само здравно(ако се наложи и падне по ТД под максималния минус пенсията). Попълва ли се Таблица 2, само със сумата по ТД+пенсия, която минава 3000 на месец, или не се попълва. Тотално се обърках от всичко прочетено. Според мен НЕ следва да се попълва Таблица 2, а трябва ли да махна отметката е началото, че е самоосигуряващо се лице?
Тоест нищо не подавам и продължава осигуряване по ЕГН, както до сега през ООД. Тази промяна щеше да важи, ако се осигуряваха чрез свободната професия и също така ако имаха назначени служители през нея, трябваше да се подаде промяна на работодателя от ЕГН на Булстат. В последните часове прочетох много противоречиви коментари и се ошашках.
Здравейте,
Лице е регистрирано като свободна професия в Регистър Булстат с ЕГН и получава нов 9 цифрен код.
В същото време е и самоосигуряващо се лице в дружеството, където е съдружник. Подадена е ОКД 5 преди години, в която е посочено,че се осигурява през въпросното дружество. Трябва ли да подава ново ОкД5, като се има предвид,че се осигурява през дружеството или в този случай не е необходимо. Както и следващите се осигуровки ще продължат да се подават през дружеството с посочване на ЕГН на лицето, както и Д1 и годишна Д 6 пак по ЕГН.
Благодаря ви!
Да, и аз четох къде ли не. Никъде не видях ограничения, но наистина през другото време не се извършва дейност... Ще говоря с управителя и ще видя какво ще каже той. За годишното изравняване ще внимавам  :good:
Благодаря Ви за коментара. И аз това се зачудих.. още повече,че лицето няма да внася пълен размер осигуровки, т.к. по трудов договор в почти нас максимума.
Благодаря Ви за мнението, точно това исках да разбера. Така или иначе тези разходи не са данъчно признати, няма да формирам печалба или загуба, защото за данъчни цели активът не се амортизира съгл. чл. 59. От ЗКПО. Питането ми се породи оттам дали НАП ще ми търсят подаване на ГДд заради тези разходи за амортизация, защото ако съм недействащо дружество, нямам задължение за подаване на ГДД, само по желание или ако декларирам други данъци за внасяне или други обстоятелства.
Точно така мисля и аз все пак. Трябва да направим консервиране на актива, макар че той си се амортизира и от самото стоене. Става въпрос за автомобил, за който няма никакви разходи, вкл. и ГО. Просто се чудех дали самия разход за амортизация попада в числото развиване на дейност или не.
Здравейте, през 2021 г. за дружество не
се очаква да осъществява дейност, няма да има приходи, нито разходи, евентуално само банкови такси. Има актив, който не се ползва, за него до сега са начислявани счетоводни амортизации. Как стои въпросът за начисляването им през тази година. Ще може ли да се подаде декларация за без дейност, ако се начислят амортизации (с които ще се увеличи ФР), данъчни амортизации няма да се начисляват. Счита ли сез че дружеството е без дейност, ако има начислени амортизации? Може ли да се възползваме от облекченията за НЕподаване на ГОД и ГфО в ТР, ако попадаме в условията на ДР на ЗСч?
Да, за Д1 подавам за всеки месец поотделно, ако са няколко месеца, а в Д6 пак по месеци, ако са няколко (с дата н а изплащане м.май 2015 г.)
И аз така мисля, но накрая почнах да се бъркам. Благодаря!
Здравейте, хонорар по граждански договор за м.12.2014 г. ще бъде изплатен сега през м. 05.2015 г. По моя логика следва да удържа данък 10 % данък и да декларирам в декл. по чл. 55 до края на м.07, или обратното - не трябва да удържам данък, т.к. доходът е за м.12.2014 г. (четвърто тримесечие). Моля за коментар, тъй като съвсем се обърках.