Здравейте,
Искам да попитам, ако правилно разбирам текста в ППЗДДС, чл. 97а:
Ако имам фактура с обратно начисление на ДДС по чл.163а, начислявам ДДС с протокол по чл.117, показвам протокола в двата дневника, и показвам фактурата в дневник - покупки в колони от 1 до 8а?
Благодаря за отговора!
Това ДДС имам право да приспадна като данъчен кредит нали така? В коя колона на дневник продажби би следвало да се посочи?
Купувач съм на стоки от държава членка на ЕС. Транспортът на стоките се осъществява от друга фирма, данъчно задължена в същата държава членка, от която тръгват стоките.
Имам фактура за транспорта. Следва ли да се облагам с ДДС за услугата по транспорта?
Здравейте,
дали майка има право на болнични за гледане на дете, в случай че бабата е поела майчинството?
Благодаря на всички, които ще се включат.
Здравейте,
Получих фактура от регистрирано по ДДС лице с основание за обратно начисляване на ДДС съгласно чл.163а. Съгласно чл.163а данъкът се дължи  от получателя - регистрирано по този закон лице, независимо дали доставчикът е данъчно задължено или данъчно незадължено лице.  Как да начисля ДДС-то, след като съгласно чл.117 протокол се издава: ал. 4. (нова - ДВ, бр. 108 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) в случаите по чл. 161 и 163а - от регистрираното лице - получател по доставката, когато доставчикът е данъчно задължено лице, което не е регистрирано по закона. Моят доставчик е регистриран по този закон. И сега как точно да начисля ДДС-то с протокол или? И имам ли право на приспадане на данъчен кредит съгласно чл.71 и как точно става това? Благодаря на всички които ще се включат.
Въведете я със знак минус и същата стойност в този месец и така ще се самокоригирате
Управител на ЕООД, само вписан в учредителния акт, пътува в командировка в чужбина и харчи за хотел три пъти повече от определените с наредбата за командировкте, суми в съответната валута.
за разходите е представил фактура, как да отразя разхода  - като разход за командировка и в частта му, която надвишава нормативно признатия разход ще се яви като постоянна разлика в последствие или?
А как стои въпросът с управител на ЕООД, ако той не е по ДУК и не се осигурява във фирмата?