Здравейте, сигурно ли е, че не се подава уведомление към споразумение по чл. 259 КТ - и при мен става въпрос за заместване на отсъстващ работник!?
Да уговорен е. От това писмо става ясно, че се полагат и се отлагат при ползване на друг вид отпуск - в случая болничен и майчинство. По пътя на логиката в годината на раждането на третото дете следва да се полагат 3, а не 2 дни по чл. 168 КТ. Според Вас така ли е?
Бъдеща майка работеща на трудов договор /има две деца - на път е третото/, с право на 20 дни основен платен годишен отпуск, и 2 дни за 2 деца под 18 години. Въпросите са ми следните:
- В годината, в която се е родило третото дете /въпреки, че тя излиза в майчинство/ полагат ли и се автоматично 3 дни за 3 деца под 18 години?
- Натрупват ли се в случая  3 дни за деца под 18 години по време на майчинството?
Само за администрацията или и за останалите дейности към нея?
С промените на Кодекса на труда отпадна изготвянето на график за ползването на отпуск за следващата календарна година - това важи ли за всички назначени на трудов договор, нали така да го разбирам? Питам защото служители от администрация/общинска/ ми казаха, че са задължили всички да си направят график без значение дали са по трудово или по служебно правоотношение. Според вас редно ли е?
Имаме решение на ЛКК за невалиден болничен след като подадохме сигнал. Болничният е от миналия месец и съответно е подаден в НОИ. Как се процедира в такъв случай - самоотлъчка, някакъв вид отпуск, дисциплинарно наказание, уволнение или ......... Моля за съдействие!
Имаме решение на ЛКК за невалиден болничен след като подадохме сигнал. Болничният е от миналия месец и съответно е подаден в НОИ. как се процедира в такъв случай - самоотлъчка, някакъв вид отпуски, дисциплинарно наказание, уволнение или ......... Моля за съдействие!
Мъж на 68 години следващият месец придобива 15 г. трудов/осигурителен стаж. Може ли да се пенсионира и да получава социална пенсия?
Кога да се прекрати сключен Втори ТД до завръщане на титуляра? Титуляра е в майчинство и малко преди изтичането на този отпуск престави продължителен болничен, болничния изтича след броени дни, а лицето си  пусна платен отпуск и дефакто не се е връщала на работа. Според мен ТД трябва да се прекрати след като лицето се  завърне на работа след всичките видове отпуск. А според вас?
Мога ли да подам уведомление за допълнително споразумение за прамяна на срока на договора с днешна дата? Срокът на ТД е до 01.01.2014 г., а с ДС ще е от 27.12.2013 г. считано от 01.01.2014 до ....?
Трудовия стаж, който се вписва в ТД общия ли трябва да бъде или този, който работодателя зачита за придобит трудов стаж и професионален опит? И ако е общия как се описва стажа за ПТСПО в договора?
Предизвестие за съкращаване на щата е изготвено преди месеци с дата ....03.2012 г., но работника излезе в болнични и предстои да се върне. Дали може да му се връчи предизвестието със старата дата или трябва да се изготви такова с датата на завръщането му?
Към общината стартира проект за период от 1 година като нова дейност. Работник на безсрочен ТД иска да работи по проекта. Работодателят е един и същ, но според мен трябва да се прекрати трудовият договор и да се сключи нов - има ли как с допълнително споразумение да се започне работа по проект при същия работодател?
В нашата фирма заплатите се изплащат на 25-то число. Почти винаги има представен болничен след тази дата, и съответно го подаваме в следващия. Може ли да ми каже някой дали болничен от предходен месец по правило се подава с отделно придружително писмо и данни за Д1 за съответния месец, или може да се подаде с останалите БЛ за следващия месец? В едно ТП на НОИ ми приемат БЛ заедно, а в друго ги искат с отделни придружителни писма?!?
Обадих се на този телефон и една госпожа се опита да ме увери, че в мен е грешката, но  след 15 минутен разговор каза: "Много интересен случай! Ще се свържем с програмистката и ще ви се обадим! и ..... до там!
Аз нямам време да чакам и си изтеглих наново програмата, въведох си всички данни за работниците, попълних си приложенията, "запомних" всички данни и ...... опитвам да направя експорт и ми изписва "грешка" - за вс. б.л. необходимо въвеждане на прил. 15!
Какъв ли е проблема сега?!? Помагайте!!! :'(
От една седмица на иконата на програмата ми се появи катинарче, но продължи да работи без проблем до днес! Въведох "една камара" болнични със всичките им там приложения и щуротии, но имах друга работа и затворих програмата и ........ всичко, което бях качила ИЗЧЕЗНА!!! На какво може да се дължи това, дали има вариант да се възстановят? Всичко, което съм въвела в програмата от 01.04.2012 липсва!
Представиха ми два болнични листа, които трябва да подам в един месец, но имат един ден застъпване. До колкото съм запозната въпросният ден се изважда от първия болничен и се описва в приложение 15, та въпросът ми е: В програмата вписваме датите, така както са на болничният лист / от... до .../ или намаляваме с един ден и в програмата?