Здравейте!
Имам следните случаи:
1.  фирма А - посредник в сделката българска, не регистрирана по ддс
     фирма Б купувач, Англия
     фирма В продавач, Китай

2.  фирма А - посредник в сделката българска, не регистрирана по ддс
     фирма Б купувач, Сингапур
     фирма В продавач, Англия

Въпроса ми е:
1. с какви документи трябва да се снабди фирмата посредник, какви документи трябва да издаде и необходима ли е задължителна регистрация
 по ДДС в някой от случаите и към кой момент?
2. Същия въпрос, но ако се регистрира преди сделката по ДДС?
Много благодаря за отговора! Моето мнение е същото, от НОИ ми отговориха по същия начин. Проблемът е, че служителка от НАП е на противоположно мнение Според нея за периода на временна нетрудоспособност няма кой да управлява фирмата и затова трябва да има най-малко съдружник. При евентуална проверка от НАП щели да начислят глоби. Реших, че нещо пропущам.
Здравейте!

Лице, собственик на ЕООД "Х", подадена декларация за начало на самоосигуряване на високия процент от 13.06.2012г., Същият работи и на трудов договор в друго дружество, в което има общ трудов стаж 4 години. Фирмата, в която е едноличен собственик на капитала има 1 търговски обект с назначен работник. На лицето се налага да излезе в отпуск поради временна нетрудоспособност, който не се знае с каква продължителност ще бъде. След това около 25.08.2012 предстои болничен за 45 дни преди раждане. Въпросите са следните:

1. Има ли право лицето на отпуск по болест?

2. Необходимо ли е за периода на временната неработоспособност да бъде назначен управител или приет нов съдружник в ЕООД "Х"?

3. Какви санкции могат да бъдат наложени, ако лицето няма назначен управител за този период?