Здравейте! Лице, което през 2019 г. е било на трудов договор в България, след това СОЛ с личен труд е получило доход по граждански договор от 3-та страна, с която нямаме СИДДО. Трябва ли този доход да се включи сега в ГДД в Приложение 3 и Справката за окончателния размер на осигурителния доход? Доходът е от консултантска услуга извършена в тази страна.
Здравейте! Имам нужда от малко помощ. Днес ми издадоха новото решение на ТЕЛК (след изтичане на предходното, което беше за 3 години). Получавам пенсия за инвалидност. Към датата на инвалидизиране по предходното решение преди 3 години имах само 1 месец стаж. Сега вече имам 3 години стаж. От ТЕЛК ми казаха, че новото решение се прехвърля по служебен път в НОИ.

Въпросът ми е сега при новото разпореждане за пенсия ще бъде ли взет предвид стажът, който съм натрупал или трябва да подавам някакви документи за преизчисляване?

Благодаря предварително!
Здравейте! Искам да попитам ако служителка, която е на договор по заместване излезе по майчинство и в даден момент титуляра на длъжността се завърне, какво става със заместващата? Тя ще продължи ли да получава майчински до края?