чл 147 ЗДДС и ползване на данъчен кредит vania20Профил 29.01.2016 19:03
Здравейте, колеги искам да ви попитам
в кои случаи се прилага чл 147 от ЗДДС?
Прилагам специалния ред на облагане на маржа - закупуваме техника втора употреба от доставчик в България, като след това я продаваме по правилата на чл 143, (фактура и протокол се отразяват в дневник продажби). В същото време имаме и нормални покупки и продажби на техника, за които се прилага общият ред на облагане. Получаваме си фактура за техника с 20% и си я продаваме с 20, фактурите на стоките по марж с 0 ДДС.
Как се тълкува по точно чл 147 имам ли някакво ограничение за ползване на данъчен кредит за стоките и услугите, които не касаят стоките втора употреба?
В този случаи трябва ли да се прави корекция на данъка?
При закупуването на техниката втора употреба - нямаме съпътстващи разходи като транспорт и ремонт, но имаме наем на помещението, ел енергия, СОТ, телефон, вода, тези разходи се ползват за продажба и да двата вида техника - втора употреба и нови.
Дали следва да преизчислявам данък? Изобщо не ми е ясно какъв точно е процеса при марж и нормални покупки и продажби. Изчетох много становища, но се обърках още повече, моля някой който е запознат с този вид сделки ми разясни как точно трябва да се случват нещата.
Благодаря предварително за съдействието.
Здравейте,
въпросите ми са свързани конкретно с документирането на доставки и продажби по специалният ред за облагане на маржа.
Как се отразяват фактурите за продажба в дневника? Протоколът по чл 90 за всяка продажба ли се осчетоводява по клиент или се издава един общ на края на месеца и с каква номерация следва да бъде – трябва ли да съвпада с номерацията на фактурите или трябва да е отделна? Протоколът по чл. 90, в кои колони на дневника за продажби се отразява? Трябва ли да подавам уведомление за регистрация в НАП, като стоките втора употреба са телефони, лаптопи и компютри? Може ли да ми разясните, конкретните стопанските операции за покупка и продажба по маржа. И кога се прилага корекция за ползвания данъчен кредит по марж? Много ви благодаря предварително, радвам се че Ви има.   
Здравейте искам да попитам как се изчислява обезщетението за бременност, ако през последните 24 месеца съм била регистрирана за 1 месец в бюрото по труда
Благодаря