Кога е назначено лицето при вас? Преди или след решението на ТЕЛК. Решението на ТЕЛК е за да се определи степента на загуба на работоспособност и то служебно се изпраща и на работодателя, който до 7 дни трябва с вътрешната си комисия за трудоустрояване да го трудоустрои. В случай, че лицето е укрило при постъпване това обстоятелство, то на практика не е трудоустроено при вас. Съгласувайте с ИТ и може и да успеете да го освободите по т. 12 - поради липса на качества да изпълнява възложената работа, при която не се изисква разрешение от ИТ. Предварителната преписка с ИТ ще ви "обезопаси"  в случай на жалба от страна на работника.

Лицето е назначено много отдавна, наш служител е от 2000 г., той е бил трудоустроен в един период. Но сега ситуацията е по-различна, имаме нов шеф и предполагам, че това е причината да скрие телковото решение. Не сме му правили производствена характеристика, съответно и официално писмо от ТЕЛК няма до нас. Просто в един момент реши, че иска да се възползва от повече дни отпуск и намаляване на осигурителната тежест въз основа на това решение и така разбрахме за издадения документ. Притеснява ме факта, че вече е бил трудоустроен. От друга страна, той е скрил обстоятелството, че е наш служител пред комисията. Много се надявам да мога да се хвана за това, защото е странен човек и със сигурност след това ще имаме проблеми.
Здравейта, имам нужда от помощ при прекратяване на трудовия договор на лице, което представи решение на ТЕЛК на 01.11.2013 г., а самото решение е издадено преди една година. В документа е записано, че лицето не работи и съответно няма предписания към работодателя, но в точка 14  Противопоказни условия на труд е отразено, че лицето не трябва да извършва работа свързана с натоварване и изискваща активни движения на долните крайници, а въпросният служител заема длъжност свързана с извършване на ремонтни дейности. Степента на увреждане е 94%. Служителят не е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, но мисля че има пенсия за инвалидност (нямам документ в подкрепа на твърдението, но обмислям да изискам информация от НОИ). От друга страна лицето не извършва възложените му задачи и определено работодателя иска да прекрати отношенията си с него. В този случай лицето ползва ли се от закрилата на чл. 333 от КТ и може ли да му бъде прекратено трудовото правоотношение на друго основание (например чл. 328, т. 12)?