Здравейте колеги,
Хванах си една грешка и съм много притеснена. Объркала съм категорията предприятие и съм подала данни в Търговският регистър за микропредприятие вместо за малко предприятие. Проблема е, че е за 2018. И блокирах!  Наистина не знам как съм я допуснала грешката, но е факт и не знам как да постъпя. Ще помоля за съвет как да оправя нещата.
Благодаря предварително за всички съвети.
Чл. 79. (Изм. - ДВ, бр. 97 от 2016 г., в сила от 01.01.2017 г.)
(1) Регистрирано лице, което изцяло, частично или пропорционално на степента на използване за независима икономическа дейност, е приспаднало данъчен кредит за произведена, придобита или внесена от него стока, при унищожаване, установяване на липси или при бракуване на стоката начислява и дължи данък в размер на ползвания данъчен кредит.

Да, начислявате ДДС в пълен размер на ползвания данъчен кредит.
Искрено благодаря :)
Здравейте,
пак се обръщам за помощ. Досега не съм се сблъсквала с това - откраднат ДМА- лаптоп. Лаптопа е на 6 месеца. Ще си го отпиша от САП и ДАП. Ще си начисля и ДДС с протокол по чл.66 от ППЗДДС, но ме обърква изчислението на ДДС. В чл. 79. от ЗДДС формулата е на годишна база. Това означава ли, че трябва да се върне целият данъчен кредит, който е ползван, а не пропорционално  изчислен ДДС за тези месеци т.е да върна ДДС-то за година и половина само?
Предварително благодаря
Всичко е точно така.
Сърдечно благодаря за отговора.
С пожелание за успешна седмица,
Елена
На никой ли не му се е случвало да прави осчетоводяване на ДНА, финансиран по европроект?
Здравейте,
Досега не съм се сблъсквала с осчетоводяване по европроекти и затова моля за малко помощ - правилно ли разсъждавам?
Закупен ДНА в началото на годината - 100 лв. Финансиране по европроект - 70 лв, 30 собствени средства. Завеждам в САП за 100 лв с 50% амортизация, ДАП - 30 лв с 50% амортизации. Завела съм финансирането в 753. Съответно пренасям в края на годината пропорционално счетоводните амортизации, които на се признават за данъчни цели с 753/704. В ГДД посочвам в увеличение счетоводните амортизиции, а в намаление данъчните. В други намаления отразявам финансирането, което е признато като приход.
Дали не пропускам нещо?
Предварително благодаря за отделеното време

Здравейте уважаеми,
Досега не съм се сблъсквала с подобен казус и ще моля за вашето мнение дали правилно разсъжавам.
Фирма А дължи 1000 лв на фирма Б и прехвърля вземането, фирма Б ще вземе парите от фирма В, която дължи на фирма А 1000 лв.
Ние сме цедента. Става въпрос за услуга.
При мен записването ще бъде:
По отношение на клиента:
411/703,4532 - стойността на вземането
498/411 - с цялата стойност
По отношение на доставчика:
602, 4531/401
401/498 - за закриването
Благодаря предварително за всички мнения!
Благодаря за отговора.
Там е работата, че са напълно амортизирани, не се ползват, защото са заменени от нови, по-мощни сървъри, Управителят взе решение вместо да ги изхвърлим, да ги дарим на училище, което ще може да ги вгради в тяхната мрежа...или да се учат децата на тях. Въобще - някаква ползва от тях да има. Но не може просто да ги дадем без документ - все пак трябва да има документ от къде са.  Затова питам - да не объркам нещо.
Благодаря още веднъж!
Благодаря за отговора.
Хубава и спокойна вечер,
Елена
Здравейте.
Моля за вашето компетентно мнение - искаме да дарим на училище сървъри. Сървърите са напълно амортизирани и  са отписани от амортизационният план.
Може ли да ги предам само с протокол за дарение - на практика те не се водят никъде във фирмата?
Благодаря предварително!