Здравейте колеги,
ще назначавам на трудов договор за определен период чужденец от Китай. Дължа ли здравни осигуровки по този договор? Има ли някакво споразумение между двете страни или друг документ, който да ме задължи да не удържам или съответно да удържам здравни осигуровки.
Благодаря предварително!
Хм, да разбирам, че са ви казали, че може да се ползва, дори и през 2019 примерно? :)

да, точто това разбирайте. При прекратяване на правоотношението ще бъдат изплатени само тези които не са с изтекла давност.
принципно дните от 2016 могат да бъдат ползвани до 2018 тъй като имат 2 години давност. Вярно, че в КТ пише разни неща, но 2-те години давност са си 2 години давност. Тук отварям една скоба за да кажа, че на едно от обученията ни обясниха, че отпуска принципно не се губи. Може да се ползва все едно кога стига работника/служителя да знае точно колко дни отпуск има по години и изрично да  впише в заявлението си кои дни иска да му бъдат прихванати. Давността важала само при изплащане на отпуска при прекратяване на договора.
ами май да... Казвам май, защото все се води експерт.  По ТД е експерт НТИ, пък в ДС е експерт.
в ДС се казва само че лицето приема да извършва дейностите на експерт, който ще следи дейностите по проект №... В длъжностната характеристика сме казали как точно ще следи. Това, което ме притеснява е, че служителят има практиканткси договор за 4 часа, а аз не знам как да броя часовете по основен ТД и ДС с този работодател- като 8 часа ли (защото работодателя е дал съгласието си лицето да върши и други неща, но не повече от 4 часа на ден) или като 8 по ТД и 4 по ДС. Ако втория вариант е правилен, то... наистина ще му дойдат множко часове
Моите разсъждения по случая са следните: с допълнителното споразумение просто се  добавят нови задължения на служителя, които той ще върши в основното си 8 часово работно време. Часовете са сложени за да регламентират и ограничат плащането по проект.Ако служителят е недобросъвестен ще си получава възнаграждение по основния договор и допълнително ще сложи 8 часа по проект... Според мен няма да има проблем ако в отчета работника пише по 4 часа работа по проект, съответно му остават 4 часа за останалата му работа и 4 часа в които ще е на практика в другата фирма. Или греша?
Да, извинете ме. Служителят има сключен трудов договор за 8 часа. С допълнителното споразумение му се възлагат задължения по въпросния проект. Ние изготвихме длъжностна характеристика, допълнение към основната на служителя, в която описваме задълженията му. Практикантксия договор е с фирма в която въпросния служител ще има практика, тъй като е студент.
Здравейте,
въпросът ми е свързан със следния случай. Фирмата сключва допълнително споразумение по чл. 119 със служител, за извършване на допълнителна работа по проект. В допълнителното споразумение е посочено че се допуска възнаграждение до 80 часа месечно и до 4 часа дневно. Отделно същия служител има сключен практикантски договор съгласно който работи по 4 часа на ден. Има ли според вас проблем с работното време на този служител.