Здравейте! Честита на всички нова 2016 година! Нека е по-спокойна и по-успешна! Имам въпрос, относно болничен, представен на 29.12.2015 г. Ясно е, че сроковете за представяне в НОИ и процедурата са старите. Приложенията обаче старите ли са, след като в сайта на НОИ пише, че са в сила от  01.01.2016 г. (визирам приложение 15, придружителното писмо и описът на приложени документи)?
Благодаря! До коя ИТ трябва да се подаде искането за разрешение - по местонахождение на фирмата или на офиса, който ще се закрива?
Здравейте! Предстои закриване на офис на фирма, изнесен в населено място, различно от седалището на фирмата. Трябва да бъдат освободени всички служители, сред които има и трудоустроени, които се ползват от закрила по чл. 333 от КТ. Какви са законосъобразните варианти за прекратяване на трудовите правоотношения? Предварително благодаря!
Привет! Търся съвети за законосъобразно освобождаване от работа на служители, придобили право на пълна пенсия за осигурителен стаж и възраст. След последните законодателни промени, влезли в сила от 01.01.2015 год. , с отпадане на изискването за прекратяване на трудовото правоотношение за пенсиониране, сме изправени пред сериозен проблем-все повече пенсионери, уверени, че "никой не може да ги пипне" и много квалифицирани безработни млади специалисти, на които не може да се предостави възможност за работа. Едва ли можем да очакваме някаква скорошна адекватна законодателна промяна в посока на решаване на този казус. Затова.....моля, ако има някъде работеща практика, споделете я!!!!!
Привет! След проверка от Инспекция по труда получих следното предписание: "На основание чл.66, ал.1, т.7 от КТ и във връзка с чл.12,ал.2 от Наредбата на структурата и организацията на работната заплата в трудовите договори на работещите да бъде определен размер  на допълнително трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит." В трудовите договори на всички служители фигурира точния трудов стаж и признатия размер на ТСПО, основна заплата в лв. и доп. възнаграждение за ТСПО в точно посочен процент от основното възнаграждение за всяка година ТСПО. Недоумявам какво точно трябва да направя още???????
Нуждая се от помощ! Заплати за м.ноември 2013, изплатени на 02.01.2014. Платени осигуровки на същата дата 02.01.2014. Подадена Д6 с период в т.9 -11.2013, код 5, със съответната сума в т.16 и дата в т.18 - 02.01.2014. Декларацията виси на сайта на НАП със статус изчаква обработка. Какво е нужно да се направи?
Много благодаря! Ще опитаме утре на място в НАП, както ни съветвате.
Здравейте! Имам казус с две подадени на една и съща дата редовни декларации 6 за м.януари 2013 год. - първата с грешни суми, втората с верните суми, които са по-големи от тези в грешната декларация. Как мога да отстраня проблема? Предварително благодаря за отделеното време!
Привет! Търся съдействие по следния казус: Пенсионер, собственик на ЕООД (прекратило дейност от 2010 год.) е регистриран земеделски производител. Подадена е декларация за започване на дейност на ЕООД от началото на май 2012. Какви осигуровки трябва да се плащат и в какъв размер? Предварително благодаря!
Привет! Изправена съм пред следния казус: ЕООД осъществявало дейност до 2009 год. и регистрирано по един код от НКПД, започва нова дейност, съответстваща на нов код. Трябва ли някъде да се обяви новият код?  Или това става с регистрацията на първия трудов договор? Предварително благодаря!
Привет!
Имам следното питане: Лице, получаващо обезщетение за безработица, има граждански договор за период от 3 месеца и брутно месечно възнаграждение в размер на 350 лв. Трябва ли да се задвижи процедурата за прекъсване изплащането на обезщетението, след като при приспадане на 25% признати разходи остатъчната сума (262.50 лв.) е по-малка от МРЗ.
Предварително благодаря и честит празник на всички, без значение дали празнувате Св.Валентин или СВ.Трифон!
Привет,
Заварено положение - на управител с ДУК(не е собственик или съдружник) е начислявано доп.възнаграждение за ТСПО. Има и платен годишен отпуск. Ако това е заложено като клаузи в ДУК или анекси към него, би ли имало проблем?
Хубав ден!
Здравейте!
Самоосигуряващо се лице запазва вида на осигуряването си и през 2012 година. Необходимо ли е да подава нова декларация до 31 януари?
Предварително благодаря!
Привет!
Имам казус за разрешаване и моля за съдействие.
Служител, работил в дружество през периода 1998-1999 год., иска да му бъде издадено УП-3.При проверка на записа в трудовата книжка се установява, че трудовият му стаж е изчислен неправилно. Как да процедирам? Сигурно трябва да се направи корекция в ТК, за да има съответствие с издаденото УП? Има ли някаква процедура за осъществяването на такава корекция?
Предварително благодаря!
Здравейте! Имам за решаване следния казус: Лице, назначено на трудов договор в ООД, след промяна на дружеството в ЕООД става управител с ДУК и започва да се самоосигурява. Подадена е декларация за начало на самоосигуряването и се внасят осигурителните вноски на база 420 лв.
Какви декларации за доходи и внесени осигурителни вноски трябва де подаде, в какви срокове и какви суми трябва да са включени в тях?
Какво се случва, ако през годината се реализират по-големи доходи в ЕООД-то?Трябва ли да се променя осигурителната база са самоосигуряване или това ще стане чак през януари 2013?
Привет! Абитуриент, завършил през м.май е подал Декларация, че от м.юни започва да се самоосигурява и си е платил здравни осигуровки до м.август 2011 включително. От м.септември е студент редовно обучение, но не е подал декларация за спиране на самоосигуряването. Това несъответствие ли е и би ли довело до санкция? Трябва ли да се подаде декларация за спиране на самоосигуряването, макар и със закъснение?
Привет! Физическо лице през 2011 е работило последователно при двама работодатели. Към 31.12.2011 няма регистрирани правоотношения и има регистрация в БТ като безработно лице. Длъжно ли е да подава годишна данъчна декларация за 2011? Предварително благодаря!