Здравейте колеги,
имам следния въпрос - става дума за увеличаване на капитала в инвестиционен посредник. Протокол с решение на собствениците за увеличаването на капитала е от 01.03.2018, парите са внесени по разплащателна сметка на 04.04.2018. Вписването на увелечение на капитала в търговски регистър е от 31.05.2018.
Осчетоводих на 04.04 Дт 503 Кт Разчети със собственици и на 31.05 Дт Разчети със собственици Кт 101. Четох по форумите, че осчетоводяването на увеличение на капитала става на датата на протокола. В нашият случай, вписването е било отказано от ТР и е станало чак на 31.05. За инвестиционен посредник дата на вписване на капитала е важна, защото ежедневно се следи капиталова адекватност. Моля за мнение, дали съм осчетоводила вярно на дата на регистрация в ТР?
Здравейте колеги, направих грешка в номерацията на фактури в дневника за продажби през м.септември. Вкарах в дневника за продажби фактура с номер 015/INV-01, което не отговаря на изискванията за номера на фактурите. Как мога да оправя тази грешка?
Здравейте колеги,

Моля за мнение по следния казус: фирмата е Инвестиционен Посредник (ИП) притежава акции на българска фирма (акциите са в см.223 Инвестиции в смесени предприятия). През юни ИП продава акциите на Чуждестранна компания, която е регистрирана извън ЕС. Сделката по продажба минава през друг ИП и на регулиран пазар.
В дневника на продажби с кой документ трябва да отразя тази сделка? Четох мнения на колеги – сделката по продажба на акции е освободена доставка (чл.46 ал.5  ЗДДС) и фактурата не е задължителна, само трябва да пусна Отчет за извършени продажби? Така ли е?
Вярно ли съм се ориентирала да отразя в декларацията за ДДС - в кл.18 ДО на доставки на услуги по чл.69 ал.2 ЗДДС?
Здравейте,
имам питание, фирмата е инвестиционен посредник и през март няма отчетена дейност, има курсови разлики по разплащателна сметка и по каса  - трябва ли да направя протокол за курсовите разлики и да го включа в дневника продажби в ДО на освободени доставки?