Не може, ако е вписан като управител в ТР.  Решение 306/2012  на Върховен касационен съд на България.

Само ако трудовия договор е сключен за управленска работа.  А ако е за друга ....., например, като шофьор?!
Благодаря за отговора. Вече разговарях със счетоводството на НАП и на тях явно не им се занимава, защото отговорите им звучат, като оправдание с несъвършенство на СУП-ата. На въпроса ми "дължат ли се лихви за недължими суми" извръщат поглед и казват, че "няма кой да го оправи това" и  "така е".  Не искам да го казвам, но май разчитат на това да не се занимаваме с искане на пари от държавата, макар тя неправомерно да ни ги прибира. Поредния абсурд, пардон "Ъпсурд"
Някой ще вземе ли въпроса ми присърце или вече е късно за днес?
 
....."Защото е по-ваша вина"
Извинете ме за грешката. Не е голяма, но трябва да сме точни

"Защото е по ваша вина"
Здравейте, бих искал да се включа с подобен казус - "задвоени" осигуровки на СОЛ. Използвам въпросния термин да съм в унисон с темата, но всъщност става въпрос за грешно подадена декларация 6 м.13 за 2013 г.- по-голяма сума за ЗО.  Грешката е намерена и коригирана след съответната кореспонденция и безброй пъти ходене до НАП, но.... има начислени лихви в СУП-ата. На въпроса ми защо не са сторнирани, /за-щото реално сумите, върху които са начислени, не са били дължими/ получих отговор - "Защото е по-ваша вина". Тя грешката е наша, но сумите не са дължими, още повече че НАП допускат корекцията на Д6, след като им се представиха всички доказателства за това, че грешката е техническа, а от тук следва, че и лихвите не са дължими. Посъветвайте ме как да процедираме.
Благодаря за бързия отговор! От Инспекцията по труда, в разговор по телефона ми казаха, че може да изчисляваме броя на дните за обезщетение по чл.224 само от полагащите се за ползване, т.е. от прехвърлените 10дни от предходната година, които са останали  неизполвани до прекратяване на правоотношението и за които не е изтекла давността. И сега се чудя да подавам ли писмено запитване до ИТ или да оставя нещата така и да изплатим обезщетението/което като сума не е никак малко/.
Моля за експертното ви мнение! При изчисляване на дните неизползван отпуск е допусната грешка, като във връчената заповед за прекратяване на трудовия договор са вписани с 24 дни в повече, като полагащо се обезщетение по чл.224 от КТ. Грешката е допусната поради факта, че за 2011 и 2012 година неизползвания отпуск може да се отлага по реда на чл.176 от КТ,  но в  размер не повече от 10 работни дни, а при изчисляване на броя дни грешно са включени всички дни неизползван отпуск. Въпросите ми са следните:
 1. Какви правни последици ще има грешната заповед, с отразени в нея по-голям брой дни от полагащото  се,  като обезщетение по чл.224? Може ли да бъде коригирана вече връчената заповед при положение, че още не е изплатено обезщетението на служителя?
 2. Правилно ли тълкуваме разпоредбите на чл.176 от КТ - всички дни неизползван отпуск от предходната година които са повече от 10-те които могат да се отлагат се губят/"изгарят"/ и това правило се прилага и при изчисляването на обезщетението по чл.224 от КТ