За самоосигуряващо лице трябва да подадете искане за издаване на удостоверение А1 за приложимото осигурително законодателство са самостоятелно заето лице, а не за наето лице! Ще отметнете "искане", а не "уведомление". Съгласно регламента, формуляра може да се издаде и само на езика на изпращащата страна, но практика на НАП е да ги изготвят на български и английски.
В една друга тема с една  колежка бяхме коментирали какви са стъпките и нужните документи за издаване на подобен документ - може да ви е полезно да я погледнете.
Само имайте предвид, че по принцип НАП по-трудно издава такива за самостоятелно заети лица, отколкото за наети, както показва практиката, но ако си подготвите документацията, не би трябвало да имате проблеми. Аз подавам такива документи от началото на 2011г...
Здравейте Hrili,
моля да пуснете линк към цитирана друга тема, в която сте коментирали документите и стъпките за издаване на А-1. Благодаря предварително.
ЗДДФЛ
Преходни и Заключителни разпоредби
§ 10.(3) (Нова - ДВ, бр. 99 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г.) Лицата с намалена работоспособност 50 и над 50 на сто, установена след навършване на възрастта за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по чл. 68 от Кодекса за социално осигуряване, както и лицата, навършили възраст за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по чл. 68 от Кодекса за социално осигуряване, в срока на решението на ТЕЛК (НЕЛК), ползват данъчно облекчение за лица с намалена работоспособност по реда на този закон, независимо от определения в експертното решение срок.

В тази формулировка ме притеснява "установена след навършване на възрастта". В моя случай установяването е преди три години (тогава се е явила жената пред комисията). Поради това не смея да съм категорична и потърсих и вашите мнения. Благодаря ви за насоките.
Не. Лицето не желае да се явява, а и, доколкото разбрах и от други лица с увреждания, ТЕЛК не им назначава дати за прегледи точно заради текста в Правилника.
При мен има 39 служители с решения.
На друг колега са отказали всички придобивки (карта за транспорт, добавки за социална интеграция и др.), т.к. срокът на "пожизнения" ТЕЛК е изтекъл. Поради тази причина реших да проверя как стои въпросът с приспадането на данъците.
Здравейте,
Имаме служител, който е представил решение на ТЕЛК - 91 % инвалидност, със срок до 01.05.2015 г. Лицето придобива право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по чл. 68 от Кодекса за социално осигуряване на 01.03.2015 г. (възраст 60 г. и 8 месеца).
Съгласно чл. 14, ал. 2 от ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ИНТЕГРАЦИЯ НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ „Лицата с определени вид и степен на увреждане 50 и над 50 на сто, установена след навършване на възрастта за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по чл. 68 от Кодекса за социално осигуряване, както и лицата с намалена работоспособност, навършили възраст за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по чл. 68 от Кодекса за социално осигуряване в срока на решението на ТЕЛК (НЕЛК), ползват правата си по правилника пожизнено независимо от определения в експертното решение срок.”
Има ли право това лице да ползва данъчното облекчение за лица с 50 и с над 50 на сто намалена работоспособност.
Задавам си въпроса тук, тъй като на информационния телефон на НАП ми отговориха, че не могат да се произнесат има или няма. Да пусна писмено запитване-до два часа щели да отговорят. Пуснах, но явно времето тече различно за данъчните и за данъкоплатците....
За 01.2014 ми се наложи корекция за едно лице всичко в посока намаление. Подадох си Д1 за едното лице и новата коригираща Д6 и няма никакви проблеми. Всичко е прието :)
Смело си коригирайте единия запис

Сърдечно благодаря
Каква помощ търсите? Корекция на ведомостта, корекция на д.1 и д.6.

Дали ще е коректно да подам една коригираща Д1 и коригираща Д6 заедно? Нали следва да са обвързани. Или да ги подавам по отделно-без обвързване. Може би не мога да се изразя правилно...
Здравейте. Ако може да споделите опит - заплатите за януари са платени на 5 февруари. Подадени са Д1 и Д6 по новия начин и са приети. Имам обаче късно пристигнал болничен за януари. Ако някой е подавал коригиращи данни, ще може ли да помогне? Да подам една коригираща Д1 и коригираща Д6 с обвързване?