Управител на ЕООД, излиза в майчинство.Фирмата няма наети лица и няма да извършва дейност през този период.Трябва ли продължи абонаментния си договор с фирмата за поддръжка на касовия апарат?
Благодаря! Това трябва да се случи от 15.01.2015 г. в седемдневен срок нали. В декларация 1 за м.01.2015 г. посочваме само осем дни /от 05.до14.01/ и съответно ЗО 7,68 лв./420/21*8*4,8%/?
За да не отварям нова тема ще поставя въпроса си тук.  На майка СОЛ / ЕТ не извършва дейност/ на 14.01.2015 г. и изтича втората година за отглеждане на дете. Според КТ тя няма право на 6 месеца неплатен отпуск / не работи по трудов договор/. За сега ще продължи да си гледа детето и няма да започва дейност. Какви документи трябва да представи в НОИ и как ще си внася ЗО / с деларация № 7?/ ? Трябва ли да подаде декларация за прекъсване на дейността, а оттам и на осигуряването?
През 2014 год. майка СОЛ е в отпуск за отглеждане на дете до 2 г.Подава декларация 1 само със ЗО /20,16 лв./ и декларация 6 също с данни за ЗО.Така ли е? И не се ли увеличава бумащината в случая?
ЕТ, бъдеща майка, излиза в 45 дневен болничен преди раждане на 28.11.2012 г. Работи сама, без назначени работници. Плаща патент на тримесечие, като го дължи според закона и за цялото последно тримесечие на 2012 г. От друга страна, за да получава обезщетение за болничния, не трябва да има трудова дейност. Не е ли абсурдно да дължи данък за период в който не работи? Кога ще трябва да подаде декларация за прекратяване на патентната дейност- от 29.11.2012 г. или от 01.01.2013 г.?
Благодаря за отговорите и лека вечер!
да, уточнява се че за тези периоди не се декларира прекъсване на дейността тъй като нямат трудова дейност, ама в НОИ мислят друго
Благодаря! Ето това имах предвид http://www.nap.bg/document?id=3721
темата все още ме вълнува, с писмо изх.№2433144/15.10.2012 изп.директор на НАП отхвърля искането за назначаване на прокурист, в НОИ Бургас обаче искат такъв да бъде назначен след 135 - те дни /мнение на ревизор/ И така майката ЕТ вместо да се подготвя спокойно за предстоящото раждане се чуди кого да слуша и как да планира живота и бъдещето на фирмата си.При това няма никакво желание да злоупотребява, а само спокойно да отглежда детето си !
а ще трябва ли да се подава в НАП някаква декларация в случая?
Дъщеря ми има ЕТ  и се осигурява за общо заболяване и майчинство.Има необходимия осигурителен стаж. Живот и здраве трябва да роди в края на годината. През периода на 410 - те дни ще  внася 4,8% ЗО. Трябва ли да сключи договор и кога с прокурист- работи сама във фирмата, без назначени работници/шивашко ателие/?
Здравейте! Фирма на ЕТ с постоянен адрес във Велико Търново работи в помещение под наем в Бургас, собственост на физическо лице.Фирмата е регистрирана в Търговския регистър със седалище и адрес на управление в гр.Бургас. Осигуровките, Декларация 1 и 6, ГДД и ОПР се подават в ТД на НАП-Велико Търново. Къде трябва да се плаща авансовия данък за наем на помещението - в Бургас или Велико Търново? Предварително благодаря!