Здравейте! Ч.Н.Г. на всички. Има ли някой идея, какво точно трябва да е различно в платежното за самоосигуряващите се? Сметките и параграфите са ясни, но останалото..... Може би на задължено лице трябва да е Името, ЕГН и без булстат, а на наредител Фирмата?
 Аз също мислех като теб, но когато подадохме няколко Д6 с 2 и малко след това имаше проверка, служителите на нап дадоха предписание(или нещо подобно-проверката беше при колежка и затова не знам какво точно са й връчили) да се подадът веднага и данните за ДОД, защото иначе било укриване на данъци. При четенето на закона и аз мисля като теб,само споделям реална ситуация от лятото на тази година
Имах впредвид, че при отбелязване на вид плащане 2 в Д6, ДОД е 0.00 и съответно за него не текат лихви. Проблем е при фирми, които 1-2 години не плащат осигуровки. Нали нямаме право да плащаме заплати, преди да са платени осигуровките и имаме доста фирми, които седят по документи с неизплатени заплати(заради непл.осигуровки). Говоря само и единствено за фирми, които са със задължения за осигуровки за повече от 2-3-5 месеца
С тези дати съвсем се обърках. Нека да опиша аз как го разбрах, а ако бъркам вие ще ме поправите.
На 31.01.2013 год. начисляваме заплати. Ако имаме възможност (т.е пари) до 25.02.2013 год.плащаме осигуровките изплащаме заплатите и подаваме Декл. обр.1 и обр.6. Ако обаче няма пари за осигуровки и заплати на 25.02.2013 год. подаваме Декл.обр.1 и обр.6 с 2 и без авансовия данък по ЗДДФЛ и съответно от 25.02.2013 год. до момента в който платим осигуровките ще ни се начисляват лихви. Когато платим осигуровките и заплатите подаване Декл.обр.6 с 3 и авансовия данък.
                                                                                                         Според мен Д6 трябва винаги да се подава с отбелязано вид плащане 3(изплатени), дори и да не са плащани заплати и осигуровки реално. В нашата счет.къща имаше случай на наказание за укриване на данъци-едва ли не ти ако напишеш, че заплатите са само начислени криеш данъци и на тях не им тече лихва. При повечето фирми, които са нередовни платци, проблема е, че те реално си плащат на работниците заплатите, но не плащат осигуровките.