Абсолютно споделям коментара на "melkin". И не е защото се страхувам от изпита. Имам 35г. стаж като счетоводител, отделно на свободна практика съм още от излизането на Указ 56. И продължавам да работя това - счетоводни услуги. Завършила съм Икономически техникум, после имам и висше - едно Счетоводство и контрол  и друго Стопанско управление, следдипломна, курсове. И затова не приемам да се явявям на изпит. Не защото не мога, а защото това обезмисля както моето образование, така и моя стаж. И затова би трябвало лобито на експет-счетоводителите,които са в основата на тези идеи да насочат силите си другаде. За мерки,които слагат в законова рамка нашата професия - било като право на упражняване, било като някакви тарифи. Да, аз съм за лицензиране, но лицензиране по документи. А именно - образование и стаж. Образование - задължително икономическо и нищо друго, а стажа в зависимост от вида на образованието /техникум или университет/. И само тогава, с този лиценз да имаш право да подписваш. А не както сега, завършили каквото и да е, изкарали някакъв курс и са счетоводители. Аз не знам някой, ако ще и десет висши да има да може да работи като адвокат /юрист/, ако не е завършил право. Същото е и за архитекти, геодезисти др. Защото и професията ни, и труда ни, и образованието ни, и отговорностите ни заслужават уважение и защита. 
"С изменените образци от началото на 2015 г. в ТП на НОИ ще се представят само декларациите от осигурителите/самоосигуряващите се относно правото на парично обезщетение (Приложение №15) и другите необходими документи за болнични листове"
Е, какво му е облекчението и какво му е по-лесното. Едно голямо нищо. Това е за счетоводителите. Все тая ми е тая дали оригинала ще отиде онлайн в НОИ или не, след като аз пак ще трябва да попълвам всичките му там декларации,заявление,описи и прид.писма и да ходя и да вися половин ден в НОИ. Абсолютно ненужно, след като персоналната инфрмация се съдържа в декл.1.