Здравейте, въпрос относно издаване на протокол по чл. 117, ал. 1.
Фирма, регистрирана по ДДС купува авиочасти от доставчици (също регистрирани по ДДС) намиращи се и в ЕС и извън него (САЩ). Продава стоките на клиент от Турция. Доставчикът директно изпраща стоките на клиента, не влизат на територията на България.
Правилно ли се ориентирам, че това НЕ Е тристранна операция, в която ние да сме посредник , тъй като не всички участници в сделката са в ЕС?
За закупените стоки от ЕС следва ли да се издава протокол по чл. 117, ал. 1 от ЗДДС, при положение, че те не влизат в странта?
Същият въпрос и за стоките, закупени от доставчици в трети страни?
Продадените стоки на клиента в Турция не би следвало да се облагат с ДДС, нали?
Благодаря за помощта! 🙂
Във връзка с намерение на управителя за закупуване на лек автомобил от ЕС ми се иска да проверя дали правилно съм обобщила възможните варианти:
1. Нов лек автомобил, независимо от това дали е закупен от фирма или физическо лице в страна от ЕС, има ВОП и трябва да се начисли ДДС с протокол по чл. 117 от ЗДДС;
2. Стар лек автомобил, закупен от физическо лице, нерегистрирано по ДДС в страна от ЕС, тогава не се начислява ДДС с протокол;
3. Стар лек автомобил, закупен от дилър, който прилага схемата на маржа, което трябва да е записано във фактурата - няма на лице ВОП и не се начислява ДДС с протокол;
4. Стар лек автомобил, закупен от фирма, регистрирана по ДДС в страна от ЕС, която не прилага маржа, тогава е на лице ВОП и трябва да се начисли ДДС с протокол по чл. 117 от ЗДДС.

Пропускам ли нещо?
Дейността на дружеството не е от тези, за които може да се ползва ДК за лек автомобил и при това положение в дневник покупки за вариантите с начисляване на ДДС с протокол по чл.117 от ЗДДС ще се посочи без право на ДК и конкретния резултат за покупката на автомобила ще е ДДС за внасяне, нали така?

Здравейте, имам точно същия казус - конкретно по т.4 и аз се чудя трябва ли да начисля ДДС с протокол И в дневника за покупките или само в дневника за продажбите и да има ДДС за внасяне тъй като колата не е товарен автоморил или 6+1 и съответно не може да й се ползва данъчен кредит. Вие дали намерихте отговор?
Здравейте, имам точно същия казус - конкретно по т.4 и аз се чудя трябва ли да начисля ДДС с протокол И в дневника за покупките или само в дневника за продажбите и да има ДДС за внасяне тъй като колата не е товарен автоморил или 6+1 и съответно не може да й се ползва данъчен кредит. Вие дали намерихте отговор?
Здравейте, ако мога да използвам темата и да попитам за обратния случай:
БГ фирма регистрирана по ЗДДС предоставя услуга на Британска фирма - данъчно задължено лице.
Достигнах до извода, че основание за неначисляване на ДДС е чл. 86, ал. 3 във връзка с чл. 21, ал. 2 - Обратно начисляване.
Въпросът ми е в коя колона в Дневник продажби се вписва сумата - колона 22 или 23?
Благодаря предварително!
Здравейте!
Имаме следния казус по начисляване на ддс. Фирмата ни е регистрирана по ддс в България. Фирма от Полша/нерег.по ддс/ ни фактурира стока, която ние като продавач фактурираме на фирма от Дубай. Транспорта е в следната последователност:
1. Полската ф-ма за нейна сметка при усл-я на CIF/CFT/ транспортира стоката от порт на товарене /Украйна/ до порт на разтоварване  Jebel Ali, U.A.E /Обединени Арабски емирства/
2.БГ фирмата ни придобива тази стока от Полската ф-ма от порт  Jebel Ali, U.A.E и от свое име/по ф-ра/ я  продава на фирма в Дубай/U.A.E/
В товарителницата, която ни предоставят, shipper е Полската ф-ма. Никъде не фигурира БГ фирмата ни, нямаме и митн.документи.
Моля, за Вашето становище по начисляването на ддс в фактурите, които получаваме и издаваме  и отразяването им в дневниците и какви документи е необходимо да притежаваме!