Здравейте!
Учител работи само 1 месец и 7 дни от 16.09.2013г. до 23.10.2013г. По чл.177 от КТ има отработени 10 дни и е изпълнено условието за 8 месеца трудов стаж. Колко дни обезщетение ще получи ако платения отпуск за година е 48 дни? За един месец се получават 4 дни, а за седемте дни пропорционално ли се изчислява? Аз получавам общо дължимо обезщетение 5 дни. Така ли е?
Моля за бързо  мнение и предварително благодаря.
Мисля 50 г. или докато не ги вземат от Държавен архив. Досиета не се унищожават от фирмата.
Здравейте! Моля Ви за спешно мнение. Учител е в продължителен болничен. Сключен е договор за заместване с друго лице.
По време на болничния титуляра почива. Издавам заповед за прекратяване на трудовото правоотношение с датата на смъртта и обезщетение за неизползван отпуск. Необходимо е да се сключи нов договор със замествания. Прекратява ли се със заповед договора със заместника и след това се сключва нов трудов договор или само се пуска допълнително споразумение за срочен договор?
При първия случай трябва да се изплати обезщетение за платен отпуск на заместника при прекратяване на договора?
Благодаря предварително за Вашите отговори!
Благодаря за бързия отговор
Здравейте, за новоназначени учители и служители дали се зачита целият стаж до 01.07.2007 г. за процент прослужено време, независимо дали е по специалността, а след тази дата се зачита само стажът по специалността?
Или за новоназначени се зачита стажът само по специалността?
 
Здравейте. Имам въпрос относно ползването на платен отпуск от учители.
Учител има 17 дни платен отпуск за 2012г. Пуснал си е молба за 8 дни за 2012г. -  от 19.12.2012 г. до 04.01.2013г. Тъй като учителите в този период са ваканция има 5 раб.дни за 2012 г. и 3 раб.дни за 2013г. По закон се прехвърлят 10 дни за 2013г. Губи ли  два дни при ползването на отпуска или всички дни се прехвърлят за 2013г. Предварително благодаря за отговорите.
Служител е на срочен договор, който изтича  в съботен ден - неработен. От коя дата се сключва допълнителното споразумение с него за продължаване на договора и кога се праща в НАП, за да се спази три дневен срок?
Здравейте, имам следния спешен казус. Служител, работи на постоянен трудов договор, но трябва да замести отсъстващ колега по болест в същото предприятие по чл.259 КТ. Допълнително споразумение ли трябва да пусна по чл.259 КТ с код 15 в НАП или втори трудов договор по чл.259 КТ до завръщане на титуляра и как да го прекратя след завръщане на титуляра без да прекратя основния трудов договор? Обявявам ли го в НАП? Моля, за бърз отговор! Благодаря!
Моля помогнете оказва се, че не е лесно да назначиш учител на срочен договор от година за година, при това с намален норматив. Правните основания на срочни договори по член 68 от КТ не са ли подходящи за учители.Не мога да я назнача и по заместване, нито за завършване на определена работа, нито по чл.68 ал.1 т.1. По чл.68 ал.1 т1 може  да се назначи само веднъж и ако е по-малко от година само с нейно писмено съгласие?
От ИТ ми казаха, че е нецелесъобразно да се назначи по чл.68 ал1 т2 от КТ, защото не е сезонна работа. Този договор който е сключен по този член трябва да го прекратя. За учители с намален норматив има ли друго основание по което да го назнача?
Моля да дадете мнение как да пусна срочен договор на учител на 4 часа. Шефката иска да е само на срочени договори, поради това, че нямала свободни бройки.
Имам пенсионер работил при нас на постоянен договор. След пенсиониране искат да го назначим на срочен договор. По кои член ок КТ да го назнача.