В случай, че все още не е ясно кога ще има поръчка от клиенти, може да се изчака с пускането на ОКД-5 за дейност и за осигуряване.За да работи фирмата не е казано, че и двамата съдружници трябва да работят . Може да се подаде  ОКД-5 за СОЛ който се осигурява на максимален доход другаде. Тогава няма да се плащат за него осигур. А другият СОЛ да изчака добри времена, редовни поръчки... Вероятно така са направили.
Здравейте, Налага ми се да попълвам произв.х-ка за пенсиониране поради заболяване на служител. Дали са ми новата бланка, В нея е отбелязано, че точките от 8а до 21а се попълват само при преместване на друга длъжност. Служителката не е премествана на друга длъжност. Трябва ли в този случай да попълвам точките от 8 до 21 или и те не се попълват. Ако се попълват - от СТМ ли трябва. Имаме СТМ, но за беда лекарката е много тежко болна и не знам дали ще можем да се обърнем за помощ към нея.
Благодаря.
Благодаря на всички, които се включиха в темата!
В указанията към справката с код :  503   Доходи от продажба или замяна на движимо имущество (пътни, въздухоплавателни и водни превозни средства; произведения на изкуството, предмети за колекции и антикварни предмети).
Не е ли уточнено,че само за имуществото,което е  в скобите трябва да се подават данни
Здравейте, фирмата е закупила компютър и стоки от физическо лице.Заприходени са в склад. Трябва ли да се подават данни в справката по чл.73. Съответно физическото лице, според мен не е задължено да подава годишна декларация, но моля и за вашето мнение, трябва ли да подава ГДД?
Ака неплатения отпуск е по желание на работника,тогава здравните вноски са за негова сметка. Ако е по инициатива на работодателя ЗОВ са за сметка на работодателя.Ако в програмата си не сте отбелязали по чие желание е, може би затова не ги удържа от работника следващия месец.
Здравейте. Пусната е фактура за продажба на стока на американска фирма.ЕИК който ни дават е невалиден по нашата база данни.Как трябва да се включи тази продажба в дневниците по ддс при нас - с петнайсет девятки ли?
Здравейте.Включвам се по темата,защото имам същият случай-ПВЦ дограма. Но - стойността е много висока - 2900 лв. Няма как без амортизиране, но като отделен актив ли да я заведа. Няма да се приспада от наема. Моля за съвет.
Здравейте,
Искам да попитам:Имам фактура за услуга от САЩ /Apple/,която е без ДДС трябва ли да се прави Протокол по чл.117 за дневниците, за самоначисляване на ДДС.Ако трябва да пусна Протокол, в кои колони на дневника за продажбе трябва да влезе - 13 и 14 или 14 и 15. В Покупките - в колони 10 и 11? Благодаря
Здравейте.Имам ф-ра за покупка на стока от евросъюза.Регистрирани сме по ДДС,но там въпреки това са си начислили ДДС. Въпросът ми е в този случай аз трябва ли да правя протокол за самоначисляване по чл.117.Не съм имала такива случаи,затова моля за съвет.Какви са процедурите в този случай