Извинявайте, не видях че сте писали че сте подали вече декларацията за СОЛ от 01.07.2018 г.
Здравейте!

И аз имах подобен казус!Подадох декларация за СОЛ /ЗП/за възобновяване на дейност на СОЛ от 01.06.2018 г.но декларацията ми беше отхвърлена поради непрекратяване на старата.Измина 1 седмица, но проблема остана неразрешен. Реших да се консултирам с ревизьор /служител на НАП/ как да се справя със създалата се ситуация. Посъветвахаме да подам със задна дата декларацията за регистрация на СОЛ. Но при мен грешката беше, че не беше прекратено предишното прекъсване на дейността на СОЛ и на това основание ми разрешиха.
Консултирайте се със служител на НАП!Според мен трябва да подадете със задна дата декларация за възобновяване на дейност /санкция?!/или ако може да промените датата на издадената фактура.
Успешен ден!
Задължително подавате декларация ОКД5. Подавате в 7 дневен срок от датата от която решите СОЛ да се осигурява само здравно/датата на решението за пенсия/.Особеното е, че подавате ОКД5/1 брой/ за прекъсване на осигуряването и едновременно за започване на осигуряване само здравно.Датата ,на коята сте решили да прекъсне дейността и съответно да се осигурява само здравно вписвате в поле "прекъсвам дейността" и същата дата в поле "възобновявам дейността". И в полето" заявявям, че ще се осигурявам" не отразявате никъде "Х".