Констатацията Ви е правилна. Имаше преди време една подобна тема, но не мисля, че изясни възможно ли е и как да се подаде Д1 при различен осигурителен доход за ДОО и здравно. Не виждам техническа възможност за това, но може би някой , който се е справил ще пише. Бих си внесла осигуровките на 610 и с подаване на ГДД , Т1/2 и Д6/13 бих си поискала възстановяване на надвнесената сума.
Много благодаря. Подадох две декларации 1 за лицето една за 379.22лв. за ДОО и здравно, и една за 230.78лв. само с ДОО. Прие ги. Знам че не е правилно така, но когато (ако) ми пратят предписания за корекция ще очаквам и инструкции за попълване :blush:
Здравейте!
СОЛ работи и по трудово правоотношение, по което е осигурено на максималния осигурителен доход. За самоосигуряването е избран ниския процент. През месец декември е в болничен, при което по ТПО е осигурен за ДОО и ДЗПО на 2224.28лв., а за здравно на 2620.78лв. При това положение като СОЛ трябва да внесе суми за ДОО и ДЗПО върху 610.00лв., а за здравно върху 379.22лв. Как трябва да бъде подадена декларация 1 при това положение?
Здравейте!
Да използвам темата, за да попитам. Майка ми има трудов стаж втора категория 2г., които се зачитат за 2г. и 6 мес. осигурителен стаж. В същия този период е била и самоосигуряващо се лице. Ще може ли да се възползва и от условията на чл. 9, ал.8, който още веднъж и превръща 4 години в 5 и ако може, как ще се изчисли.
Благодаря предварително
Здравейте!
Имаме сключен договор за управление с лице, което има и основен трудов договор, където възнаграждението му варира от...до всеки месец.
Всеки месец си правя справка в сайта на НОИ, за да видя на колко е осигурен по основното си трудово правоотношение и да му доначисля (довнеса) осигуровки до 2200 (за 2014г. до 2400лв.).
Сега от основния му работодател са му доначислили възнаграждение за миналата година и са коригирали единиците, след което се оказва, че аз съм начислила (и внесла) повече осигуровки.
Сумите не са големи, мога ли да си затворя очите и да не се връщам да правя корекции на декл.1, корекции на декл.6 (и то с молба в НАП), да коригирам разходи за осигуровки и изплатени заплати, смятайки че всъщност основния му работодател при начисляването на допълнителни възнаграждения е надвнесъл сумите реално.