One-stop-shop - Колеги, тези от вас, които имат клиенти с вътрешно общностни дистанционни продажби в ЕС - запознати ли сте с промените обявени в дв.59 в ПП ЗДДС и по конкретно - „(19) Лице, регистрирано на основание чл. 96, 97 или чл. 100, ал. 1 от закона, ако е регистрирано за прилагане на някой от специалните режими по чл. 154, 156 и/или 157а от закона, отразява данните от отчета за продажбите по чл. 112, ал. 6 на един ред в дневника за продажбите, като попълва колони 1 – 5 и 23 на приложение № 10. В тези случаи издадените данъчни документи за доставките не се отразяват в дневника за продажбите за периода.“

Промяната касае деклариране на данъчните основи на продажбите в ЕС и справка декларацията по ДДС.
Моля за мнение, дали сега в м. Септември трябва да се посочи в клекта 23 общия приход за 07,08 и 09 м, като контрагент и еик какво се посочва?
Благодаря Ви !
Да, това е най-лесното, но мен ме притеснява факта относно "разпределянето на дивидента" преди покриване на натрупаните загуби - според изискванията на Търговския закон... "последователността" с която се разпределя печалбата на дружеството:
 първо се покриват загуби, после се разпределя дивидент.
Това е единственото нещо което ме спира за да "ползвам" данъчната загуба.
delphine :
И аз мисля, че имаме право но колебанията са ми дали е коректно така.
Ако приспаднем данъчната загуба в ГДД по чл. 92, то счетоводно правим само 1 запис за дължимия данък.
Реално няма връзка /съпоставимост/ в направените през годината счетоводни записи и правото на приспадане на данъчна загуба.
Здравейте,
Имам нужда от Вашето мнение по следния казус. Дружество има счетовдна (данъчна) загуба през 2020 год.-50 хил.лв., през 2021 собственика взима решение тази загуба да се покрие от неразпределената печалба от минали години- 110 хил.лв, а остатъка се разпределя като дивиден(60 хил.лв). Така към 31.12.2021г. дружеството няма счетоводна непокрита загуба от минали години. Счетоводните записи са следните:
121/123- 50 хил.лв.;
122/121 - 50 хил.лв;
Въпроса ми е следния:
През 2021 дружеството е на счетоводна печалба 200 хил.лв., имаме ли право да пенесем данъчната загуба от 2020 год. - 50 хил.лв. в ГДД по чл. 92 от ЗКПО за 2021г. и съответно да се намали дължимия корпоративен данък ?
Здравейте, имам следния казус и ще съм много благодарна, ако някои ми помогне :)
Фирма има митническа декларация от 02.2020 за 13 000 лв. ДДС. Не сме видели, че ддс- то е изчислено по стоки на две отделни страници и се оказа че сме вкл. в дневник покупки и ползвали данъчния кредит в месец 02.2020, но в размер на 10 000. Може ли сега да включим и ползваме остатъка от 3 000 лв или трябва да се прави корекция ? Благодаря предварително :)
Забравих да Ви кажа, че в личния картон си посочваш, че има декларирана банкова сметка ... а вече при проверка от страна на НОИ ще изискват от лицето предоставянето на сметката. А както е при Вас само три дни може и изобщо да не я искат. Аз съм подавала болнични и за два дни и не са търсили от лицето банкова сметка, сега подадох и болничен за 2 месеца пак без сметка, защото лицето няма изкарана в банкова сметка. Миналия ден в НОИ Пловдив ми казах, че аз трябва само да предоставя болничния с приложенията към него, а те вече ще се "оправят".
Здравейте :)
Скоро и аз имах същия случай с отказ за предоставяне на банкова сметка.
Предоставяш си болничния лист в НОИ с всички необходими документи (описи, придружително писмо,приложение 15 и т.н.) без декларацията за банковата сметка, а от НОИ вече по служебен път ще се свържат с лицето (ще му изпратят писмо) за да си предостави банковата сметка. Вашето задължение е свързано само с отчитането и предоставянето на болничния лист :)