Благодаря ви за отговорите!
Да, служителя няма вина за действията или бездействията на работодателя си, и в случая НОИ са в нарушение на правата ми, понеже независимо дали съм или не на трудов договор, те са длъжни 410 дни да ми изплащат обезщетение за бременност и раждане съгл. чл.52 от КСО
Освен това всички необходими документи /болнични и декларация по чл.50 и 51 от КСО/ са подадени в срок и по тях няма възражения, а данните по Д1 се вземат в предвид когато има нередности в подадени вече документи./поне аз така го тълкувам/.
Написала съм жалба и в понеделник ще я входирам в НОИ.
Ако имате други мнения и коментари по казуса ми, ще съм ви благодарна да споделите, ще са ми от полза в борбата с НОИ.
Здравейте, имам следния казус - От май 2014г съм в отпуск по бременност и раждане и до края на 2014година ми е изплащано редовно обезщетението от НОИ. От януари 2015г до момента не ми е изплащано полагащото ми се обезщетение. Ходих до НОИ и от  там ми заявиха, че понеже липсват данни при тях за мес. август, септември и октомври 2014г, т.е. Д1 не ми била подадена от работодателя, и на това основание ми е спряно обезщетението. Имат ли право да го направят при положение, че никъде в КСО и Наредбата за изчислянане и изплащане на обезщетения, и дори в сайта им не е упоменато, че Д1 е обвързана с изплащането. Дори щели да ми търсят парите за тези 3 месеца?!? Какво трябва да направя в случая?