Здравейте, ами да  ползван е данъчен кредит за построяване на сградата , правото на строеж  е за построяване ФЕЦ на покрива ... всички разходи / нот. такси , местни данъци и такси / са за сметка на приемателя.  Оценка пазарна няма , и освен да пусна една фактура с ДДС  с данъчна основа данъчна оценка, която единствено е упомената в нотариалния акт  като излезе разрешението на строеж  :hmmm:, вие какво ще кажете , какво да направя пред този свършен факт вече ?
Здравейте  колеги, сега разбрах че управителя на едно ЮЛ е преотстъпил право на строеж на негов приятел - друго ЮЛ безвъзмездно през 04/2022 година  и двете ЮЛ са рег. по ДДС. Четох че е освободена доставка до изваждане Разрешение на ползване .  Сега за април да пускам ли нулева фактура с нулево ДДС ? И като е безвъзмездно ....... после при Разрешение за строеж изобщо трябва ли да пускам фактура с каква данъчна основа  ..... данъчната оценка ... ?
Благодаря , но хич не съм наясно с тези неща !
Ако данъкът е по-голям от 5000 то в системата автоматично ще се приспаднат тези 5000 и задължението ще бъде в намален размер. Няма за какво да има лихва.

 Благодаря,  delphine данъка е  по голям доста, то в другите месеци си има авансови вноски, но тази съм забравила да я променя, тогава мога ли да я сметна в ред 18 на ГДД , защото в системата на НАП в справки за задължения и плащания излизат само декларирани и внесени  и тази сума си стои като надвнесена  някъде ....
Колеги, сега откривам че на една от фирмите имам преведена авансово вноска за 5000 лева през 08/2020 , но съм забравила да подам по чл.88 от ЗКПО  за промяната и ....... сега като подавам ГДД по ЗКПО не мога да  я включа  на ред 18 -Направени авансови вноски.... но после като превеждам
 данък печалба по ГДД ще си я приспадна нали ?  И естествено ще има и лихва.......  В смисъл  да не се изгуби тази сума......  :blush:
Сигурно изпушвам вече в петък следобед, след толкова ДДС та- получателя в момента не ме интересува , аз съм издателя и  ето това ме притеснява :Документът се описва и в дневника за покупки на издателя във файл "POКUPKI.ТХТ" на издателя, касаещ данъчния период, през който е анулиран документът, като в полетата, описващи стойности, се попълват стойности, равни по размер на съдържанието на съответните полета от оригиналния запис в дневника, но с противоположен знак."
Аз съм издателя :
1. фактура с грешен дублиран номер /23.03  -100 лева ддс   в дневник продажби  - Справка декларация за м.05 /2021
2. фактура с верен номер / 01.05.  +100 лева ддс  в дневник продажби  - Справка декларация за м.05 /2021

резултат за ддс през май 2021  -0
 Ако тези от март ги включа  и в покупки  със -100  лева с грешен номер - тогава какъв ще е резултата за 05/2021  -100 лева ддс - това не е коректно за мен !  Отделно че как 453/2 ще включа в покупки ?
"Документът се описва и в дневника за покупки на издателя във файл "POКUPKI.ТХТ" на издателя, касаещ данъчния период, през който е анулиран документът, като в полетата, описващи стойности, се попълват стойности, равни по размер на съдържанието на съответните полета от оригиналния запис в дневника, но с противоположен знак."
Нещо се обърках,...... защо в дневник за покупки на издателя ..... анулираните със знак " -" в дневник за продажби и с коригираните номера .... пак в продажби със знак + "
Здравейте, имам дублирани номера на фактури от една фирма, са се объркали около 15 номера от   март и април  2021 се дублират със такива от 2018 година, но вече са подадени ДДС-  та , ........ и сега колеги как да процедирам  ?  Анулирам дублираните , издавам нови с дата от месец май, за всяка фактура  се пуска протокол за анулиране за мен и клиента........  и в  Справка за месец май ........продажби има веднъж със знак минус анулираните и коректните , нали така ?
Благодаря предварително!
Здравейте, имам следния проблем и благодаря на всички, който ще се отзоват  :blush:
През 02/2021  имам МД  за внос от Китай, платено е ДДС, но тя беше със статут проверка, но аз я осчетоводих и влезе в ДДС дневниците , сега със закъснение разбирам че тази декларация е анулирана и вече има нова с режим "митническо складиране" . И сега как да действам . Тази анулираната да я сложа със знак - в 03/2021 в дневника за покупки ? или в дневника за продажби ..... А по новата не се дължи ДДС  нали така и тя трябва ли да присъства в ДДС декларация , най вероятно стоките ще се реекспортират .... и ддс ще го искаме след ревизия ...... но сега как да действам ?
Здравейте колеги, открих днес че с програмата която работя, когато съм контирала МД през 06/2020 - случва ми се рядко по следния начин :
Дебит
457 - с данъчната основа от МД
453/1 - ддс по МД
304- мито по МД
Кредит 457
В справка декларация ДДС  за 06/2020 в данъчна основа е влязло и митото , ддс -то е коректно ! Какво да правя как да коригирам основата ? С + и минус сега  в периода, който съм го открила или да го оставя?  Някой с повече опит в МД да съдейства със съвет ако  може  :blush: Благодаря на всички !