Здравейте, интересува ме ако пенсионер се назначи на трудов договор с осигуряване за болнични, то при прехвърляне на майчинство на негово име, ще му бъде ли спряна пенсията? Или ще получава и сумата от майчинството и пенсията?
Предварително благодаря за отговора!
Преди малко се консултирах с НАП. Вече ми е ясно всичко по ВОП и ДДС.
:)
Благодаря много за отговора!
Фактурата с мострата обаче няма да е с нулева стойност, а ще има сума на нея без ДДС. Мострата всъщност ще бъде артикул, който ще се използва за мостра. В този случай означава ли, че ще трябва да се самоначисли ДДС? Това ДДС ще трябва да бъде внесено в определен срок, така ли?   :(
Не разбрах внася ли се ДДС върху нетната стойност на фактура със стока от ЕС  или не .... Какво точно означава самоначисляване на ДДС?
Досега все си мислех, че стока от ЕС пристига без ДДС, върху доставната цена си слагаме процента печалба, транспорта и т.н. и чак при продажбата в България фактурираме с ДДС. Ако трябва да се внася ДДС и върху нетната фактура от доставката, то цената на стоката ще скочи с 40% само от ДДС-то. Нещо не ми се вярва да е така, много ви моля за съвсем прост отговор  :'(
Здравейте,

по повод интересуващия ме въпрос изчетох чл.13, чл.84 и чл.117 от ЗДДС, относно ДДС, ВОП и ВОД. Обаче такава каша ми е в главата, нищо не разбрах  >:( Търсех отговор на един елементарен въпрос с елементарен отговор, ама всичко е така сложно написано, че съвсем се обърках.
Бихте ли ми помогнали, моля  :swoon:
Интересува ме при доставка на стока от Европейския съюз, която е без ДДС, какво следва да се направи. Трябва ли да се плати ДДС в България, ако стоката е мостра и няма да се продава? Изобщо кога се начислява ДДС-то при стоки от ЕС: върху нетната сума на чуждата фактура ли (там ДДС е нула)? При продажба на стоката е ясно, че се начислява ДДС, но ми е тъмна Индия след доставката какво се прави?
Благодаря много!!!
Значи просто няма да представям при вписването такъв договор, а в учредителния акт ще запиша, че управлението на дружеството ще се извършва от едноличния собственик на дружеството. Правилно ли разбрах?
Здравейте,
имам нужда от информация, относно подаване на документи за вписване в търг. регистър.
Искам да регистрирам ЕООД на името на свекър ми, който е пенсионер.
За вписването са необходими следните документи (инфото е от сайта на търг. регистър):

Заявление за вписване на обстоятелства относно дружество с ограничена отговорност (А4)
Учредителен акт на еднолично дружество с ограничена отговорност
Решение за учредяване на еднолично дружество с ограничена отговорност
Заявление за запазване на фирма (Д1)

Когато аз регистрирах своята фирма (пак ЕООД), освен горните документи, имам и Договор (мисля, че е за управление и контрол). Тогава адвокат ми подготви документите.
Въпросът ми е този Договор за управление задължително ли се подава при вписването? Защото не видях в списъка с необходими документи изискване за договор за управител.... Идеята е свекър ми да плаща само здравните осигуровки, значи не трябва да е по ДУК, нали? Ако трябва да се подава и такъв Договор, то как би трябвало да се оформи, че да не е по ДУК? Ухх, тази част ми е много непонятна, другото ми е ясно.

Моля, помогнете с информация!
Здравейте,
имам следното питане:
Фирма, която в момента няма дейност, иска да закупи мостра (като актив) за предстояща бъдеща дейност, от страна члена на Европейския съюз.
Въпросът е дали изобщо има право да получи тази вътреобщностна доставка (с това и фактура без ДДС), след като де факто още няма дейност и регистрация по ДДС? И ако има право да закупи мострата или мострите, то трябва ли и може ли да подаде информация в Интрастат? И изобщо тази фактура не трябва ли някъде да се декларира?
Въпросът е спешен, моля ако някой знае отговорите, да помогне!