Благодаря Ви много, мисля, че си изясних нещата. Наистина по-добрия вариант е да запазя правото си на по-високо и по-продължително обезщетение за след 1 година, отколкото да го изгубя заради месец и малко сега. Доколкото разбрах, обезщетението за безработица от 2012 година вече се изчислява на база на брутния доход от последните 24 месеца и периода, в който съм била безработна, но не съм получавала обезщетение за безработица ще се смята на база на минималната работна заплата.
Моля само да потвърдите дали съм разбрала правилно.
Желая Ви хубав ден!
Благодаря за отговора! А прекъсването на стажа и съответно на осигуровките с един месец ще се отрази ли по някакъв начин на следващото ми право на получаване на обезщетение? Доколкото знам времето на получаване на обезщетение се зачита и като трудов стаж, затова се чудех необходимо ли е да правя нещо.
Здравейте!

Бих искала да попитам нещо, свързано с обезщетенията за безработица.

На 03.02.2012 трудовият ми договор беше прекратен от страна на работодателя, в рамките на изпитателния срок. В срок от 7 дни след това си направих регистрация в Бюрото по труда, но все още не съм подавала документи за обезщетение за безработица в НОИ, тъй като срокът за това е 3 месеца, а аз имах здравословен проблем.
През това време успях да си намеря нова работа, за която ще подпиша срочен трудов договор за 1 година на 12.03.2012.

Бих искала да попитам, в този случай необходимо ли е да подавам някакви документи в НОИ?

Бих желала, ако това е възможно, да не получа обезщетение за безработица за изминалия до сега период, а да си запазя това право за след 1 година, в случай, че не подновят срочния ми договор и тогава да получа обезщетение за 9 месеца, което да е 60% от брутния ми доход.

Ще съм много благодарна ако някой ми обясни дали мога да постъпя така и сега да не подавам документи в НОИ и ще има ли някакви последствия от това.

Благодаря на всички.