Здравейте,

имам следния казус:
Искам да закупя калъфи за телефони на стойност 50 000лв без ДДС от БГ фирма. И двете фирми са регистрирани по ЗДДС.
Въпросът ми е следният:
Искам да го направя така, че да не трябва да изплащам цялата сума накуп, а да кажем разсрочено за 1 година. Най-малкото не ми се плаща сега цялото ДДС и да го чакам след 3-4 месеца.
Имам идея доставчика да ми издаде фактура за цялата стойност, а аз да му изплащам всеки месец по 5 000 в продължение на една година.
Вторият вариант е с авансови вноски. Всеки месец той да ми издава фактра за авансово плащане за 5000лв и на края една обща фактура. Но така не ми се струва много правилно, тъй като той ще ми прехвърли всички стоки още в началото.

Как ви се струват тези два варианта и сещате ли се за друг начин ?
Благодаря предварително :)
Здравейте,

юридическо лице купува лек автомобил от физическо лице, след това следва ли да начисли ДДС при продажба?

Благодаря за отделеното време.
И аз клоня на там, но тази статия казва друго...

https://www.qwerty3/bg/publikacii/danychno-tretirane-na-sponsorstvo-i-razlichija-s-darenie

"Предвид определението за спонсорство, дадено по-горе, в случаите на спонсорство не е налице доставка по смисъла на ЗДДС и съответно данък добавена стойност не се дължи. Спонсорството може да се документира освен с договор, и с протокол, който трябва да съдържа всички реквизити съгласно чл.7 от ЗСч."
Здравейте,

Фирма А ще спонсорира фирма Б с 1000лв, с което задължава фирма Б да изложи фирменото лого на фирма А на спортно състезание.
До колко разбрах фирма Б трябва да издаде фактура без ДДС. По кой член?

Благодаря предварително за помощта.
Здравейте,

при покупка на стоки втора употреба от ЕС и САЩ от физически лица нямам никакъв документ за стоката освен плащането и. Как мога да оформя стоката, за да я продавам легално в България и ЕС?

Благодаря предварително за отделеното време.
Здравейте,

имам нужда от помощ, защото вече почвам да се обърквам.

Казусът е следния:

Искам да продавам стоки на крайни физически лица от ЕС, чрез сайта на Амазон.
Проблема е, че стоките ще се изпращат в големи количества предварително в склада на Амазон в Германия.
След това, когато физическо лице от ЕС направи поръчка, Амазон ще му достави стоката, ще вземе парите и ще ми ги прати по банковата сметка в България.
Не мога да преценя къде е мястото на изпълнение на сделката, защото при поръчката стоките тръгват от немския склад на Амазон и пристигат при физическото лице пак в Германия, въпреки, че най-първоначално са тръгнали от България. Когато е направена поръчката те физически са в склада на Амазон в Германия.
Трябва ли да начислявам Българско ДДС на тези поръчки или трябва да чакам прага за регистрация в Германия и след това да начислявам немското ДДС, а до тогава да не начислявам ДДС никъде.
Ако мястото на изпълнение на доставката е в България, мога ли на база постъпленията от Амазон и отчета за продажби, който те ми предоставят, да издам протокол или фактура към физически лица от ЕС за цялата стойност и да начисля ДДС-то?

Благодаря предварително за отделеното време.
Благодаря ви, много.
Здравейте,

собственик съм на ЕООД. Наел съм помещение под наем, от една фирма.Същата ме нае, по граждански договор. Това, прави ли ни свързани лица?

Благодаря предварително за отделеното време.
Здравейте,
какво мога , да направя, със салдото по непокритата загуба, за която съм изгубила право на приспадане, това ми беше въпроса, но не съм се изказала правилно.
Извинете ме.
Здравейте,

когато имам загубено право на приспадане на непокрита загуба, след петата година, какви са вариантите, да бъде покрита.

Благодаря предварително.
Здравейте,

имам фирма нерегистрирана по ЗДДС.
Ще получа фактура за услуга от Гугък Ирландия.
Трябва в 7 дневен срок преди услугата да се регистрирам по чл.97а от ЗДДС.
Въпросите са ми следните:
1. Протоколът към фактурата за услуга от Гугъл се вкарва в дневника за покупки без право на данъчен кредит и в дневника за продажби с начилен данък по ДДС, правилно ли разсъждавам и ако да, в кои колони на дневниците по ДДС.
2. За приходите и разходите в България, фирмата действа като нерегистрирано лице по ДДС, нали? Тези фактури посочват ли се в дневниците за покупки и продажби?

Благодаря предварително за отделеното време :)
Здравейте,

изчетох доста и стигнах до заключението, че биткойна е финансов актив.
При продажба от физическо лице, то би следвало да го впише в ГДД и да плати данъка.
Въпросът ми е когато физическо лице, продаде да кажем 1 биткойн на фирма, достатъчно ли е да се сключи само договор за покупко продажба. Договорът достатъчен ли е за да може фирмата да покаже покупката в счетоводството си и физическото лице да го приложи в ГДД?

Благодаря предварително за отделеното време.
Здравейте,

изчетох доста по темата и разбрах, че при търговия с биткойни на борсата се плаща само корпоративен данък върху печалбата от валутните разходи.
Не можах да разбера само, когато добиваме биткойни чрез, изчеслителната мощност на машините (копаене), дали трябва ли да начислявам ДДС?

Благодаря предварително.

И това гледах, митото е 37 лева...
не, транспорта е безплатен.
Здравейте,

получих митническа декларация, в нея ясно е описано, че стоката, която е влязла е за 1000лв, митото си е начислено върху тази сума, но ДДС-то е начислено върху 1400лв... Имали ли сте подобен случай и как го вкарвате в счетоводството?
Благодаря предварително.
Здравейте,

продавам ръчно изработени гривни, мисля да инвестирам във фейсбук реклама, за което от фейсбук ще ми пращат инвойси за по 10-15$ на месец, задължителна ли е регистрацията по ДДС?
Ако е така, мога ли да регистрирам акаунта си във фейсбук на мое име (физическо лице) и фактурите да не са към фирмата. Другото за което се сещам е просто да не ги декларирам. Какво ще ме посъветвате?

Благодаря за отделеното време!
Регистрирани сме, но това не променя нищо... Защото клиента влиза в сайта, добавя си стоките, които иска да купи в количката, след това системата му иска ЕГН и той задава примерно 0569741585, като име WWW, попълва, че иска фактура и системата му я вади автоматично... непосилно ми се вижда след това да се свързваме с близо 1000-те клиента фл и да ги молим за егн, да им пращаме декларация, а и най-малкото те не си оставят телефон.
Точно това не мога да разбера, закона казва, щом физическо лице си поиска фактура, сме длъжни да издаваме, казва и че трябва да му пишем ЕГН-то, но казва и, че нямаме право да принуждаваме фл да си дава ЕГН-то ....