Да така е , в такъв случай да отчитам ли болничния в НОИ , поне ще имам доказателство че съм го отчела и че не са го приели ?


да разбира се . това е доказателство също че вие сте си свършили работата доколто зависи от вас
Здравейте , наш работник ми представя болничен за януари чак сега , като ми заявява че няма банкова сметка и няма и да има .Ясно е че трябва да коригирам Д1 и Д6 - към намаление за мое нещастие , но как да постъпя след като от НОИ ми отхвърлят болничния с причина че не е представена банкова сметка . Аз ще отчета болничния че лицето има представена  банкова сметка,но те ще видят че никога не е представяна такава . За да се защитя чисто счетоводно какво да направя ?


а за да се защитите - Вие нямате вина ,че лицето не Ви е представило болничният в срок, нито е предупредило .За свое успокоение на гърба на болничния просто напишете получен на .... и лицето отказва да открие банкова сметка. другото е ясно , а за тези дни по болничният когато не е бил на работа говорете с управителя как да го водите в платен неплатен отпуск
Здравейте , наш работник ми представя болничен за януари чак сега , като ми заявява че няма банкова сметка и няма и да има .Ясно е че трябва да коригирам Д1 и Д6 - към намаление за мое нещастие , но как да постъпя след като от НОИ ми отхвърлят болничния с причина че не е представена банкова сметка . Аз ще отчета болничния че лицето има представена  банкова сметка,но те ще видят че никога не е представяна такава . За да се защитя чисто счетоводно какво да направя ?


Януари месец когато лицето не се е явило на работа поради болест как сте го водили на работа ,(платен ,неплатен отпуск/ или си е било на работа. за този период то е било длъжно поне по телефона да ви предупреди. но щом отказва да си открие банкова сметка Вие не можете и да коригирате д1 и д6 с наличие на болнични защото от НОИ няма да го приемат и след това пак ще Ви изпратят предписание да го коригирате.
1. той е съдружник във фирма.
2. за да отиде на борсата трябва да се е осигурявал за безработица и да има най-малко 12 месеца трудов стаж  през последните 18 месеца и три години преди това да не е бил на борсата.
подава се декларация по чл.55 за авансовия данък върху наемите удържан от наемателите когато са фирма и от физически лица  наемодатели отдали под наем имот или друго имущество с физическо лице.
може ли малко подробности. Кой го продава физическо или юридическо лице.
Здравейте, прихването го в септември .След като възстановяването е през юли значи през август и септември можете да го прихващате.
не е грешка на шефа ,а на счетоводителката, заради тези и други нейни грешки отиват на съд.
Здравейте колеги, преди два месеца ме помолиха да поема счетоводството на една фирма. Вместо да взема начални салда към 31,05,2022 г реших да осчетоводя документите от началото на годината, но установявам ,че в дневниците за покупки по ДДС има доста фактури издадени от фирми регистрирани по ДДС / например за наем и ток, стоки и т.н./ по които фирмата има право да ползва данъчен кредит , но в дневниците са отразени без право на ползване. Моля да ми дадете съвет как би било най правилно да коригирам грешките. В дневника за продажбите също има грешка - не е приспаднато сторното посочено по касовия апарат.
благодаря
да първият преди раждане , беше назначена по чл.70 ,но срока по договора за изпитване изтече и вече е на постоянен трудов договор
Здравейте, имам следния казус. Назначихме във фирмата нова  служителка , след месец забременя ,от 21 март 2022 г. представи първия болничен за бременност, но собственичката на фирмата реши, че до края на април 2022 г. ще прекрати дейност поради разбираеми причини. как да прекратим трудовия договор с майката при положение ,че дори първият болничен няма да е изтекъл до края на месеца. фирмата не е в несъстоятелност ,но ако продължи дейност и това ще стане в близките месеци.
благодаря :hmmm:
Болничен при самоосигуряващ се .
Здравейте , имам такъв казус. Едноличен търговец - самоосигуряващ се на патент - работи сам без работници. В края на февруари 2020 г. си чупи и двете ръце. Имаше операция на едната и т.н.Подадохме декл.за прекратяване на патентната дейност защото се наложи да затвори магазина,за да не му плаща ограмния наем. оттогава е в болнични . Последният болничен беше до 15,08,2020 г. но лекарите я мотаят по ЛКК , ТЕЛК и най накрая решиха ,че ще и продължат болничния със стара дата.Т.е. ще и издадат болничен от 16,08,2020 г. като продължение, но  ще и разглеждат документи и условието било да не работи. Тя не работи и няма как да работи защото след 3-4 месеца и предстои нова операция ,за да извадят железата от ръката .сега трябва да подам декларация обр.1, но без болничен, защото болничният ще и го издадат не се знае кога само се знае,от кога ще и го издадат./ ще чакам до последно да пусна декларацията/ ,но ако няма болничен в декларацията ще фигурират задължения за осигуровки и това не е проблем,защото след като получа болничния ще пусна корекция на декларацията ,но тя се опасява че поради тази причина може лекарите да решат ,че тя работи и да не и издадат болничен. Смятате ли ,че това може да и попречи да получи болничния.
предварително благодаря