Изключително съм Ви благодарна за отговора!!!

Приятен ден!
Благодаря за отговора, но не съм съвсем сигурна, че разбрах. Т.е. ако искам да получавам майчинство, такова, каквото трябва да бъде на месец, изчислено върху РЗ от последните 2 години, трябва да се откажа от ЗП. А в противен случай, какво се случва ако все пак се регистрирам, и избера да възможно най-ниската вноска без % за общо заболяване и майчинство?!

отново благодаря предварително
Започнахме семеен бизнес, отглеждаме пчелни семейства и за да се развиваме решихме аз също да се регистрирам като ЗП, по този начин развитието ни ще стане по-бързо, от там дойде това решение. До колкото знам ще се осигурявам на около 400 лева, това е минимума за ЗП, не знам точната сума, днес ще ходя в данъчното. Мислите ли, че това ще ме лиши от майчинство или не касае неговото получаване?!
Може пък да ми е в някакъв плюс ??? да не вярваш  :smile1: Наистина не съм наясно и ще съм Ви благодарна ако някой може да ми разясни.
Здравейте, бих искала да задам следния въпрос:
От 02.01.2012г. съм в 45 дневен болничен по майчинство, в трудово правни отношения съм с работодател на постоянен ТД, отговарям на условията за майчинство и очаквам да взимам такова, но въпросът е там, че днес ще подавам молба за само осигуряване, понеже се регистрирам като ЗП (земеделски производител). Притесняваме да не би по този начин да загубя правото за получаване на майчинство?!
Благодаря Ви предварително!
Приятен ден
Благодаря за отговорите, бяха ми полезни  :smile1:
Здравейте, днес се сблъсках с нов въпрос, работя на ТД и съм студентка задочно обучение, от фирмата ми казаха, че за да присъствам на очни занятия, щели да ми пуснат от полагаемия платен годишен отпуск, въпреки че аз изрично казах, че ще дам уверение за присъствие на очни занятия.

Въпросът ми е: Може ли работодателят да реши въпроса пускайки ми полагаемия отпуск, а не някакъв вид отпуск за очни занятия и същевременно да мога да се възползвам от платения годишен отпуск в друг период?!
ТД е от 01.04.2011 г. т.е. нямам работена към фирмата цяла година, но до колкото знам въпреки това ми се полага платен годишен отпуск на база проработеното време или греша?!

Опасявам се, че като не съм наясно с правата си не мога да ги отстоя, а се съмнявам че двете неща са различни и ми се полага да ме освободят за очните занятия, без това да се отрази на отпуска. Все пак не искам да ставам нахална, тъй като не съм наясно как стоят нещата. Моля ви ако можете да ми помогнете по този въпрос.
 
Благодаря Ви още веднъж!!!
Здравейте, отново се допитвам до вас, изчетох много във форума относно следващият ми въпрос, но реших да ви помоля да ми помогнете, понеже не мога да си отговоря сама, а той е:

Терминът ми е 26.02.2012г. Първи ден в болничен - 12.01.2012г.
Ако обаче реша през месец Декември да изляза в болничен, понеже вече работата доста ме натоварва, как трябва да го заложа в калкулатора, така че да разбера как ще повлияе върху майчинството ми след това. Излиза така, че ако изляза в болничен, сумата по майчинството се увеличава, а от фирмата ме съветват да не излизам в болничен?! Въпросът е там, че бих искала да избера варианта най-добър за мен и смятам, че имам нужда от почивка, затова се интересувам кой от вариантите е правилен да заложа в калкулатора 80% или 100% при болничния. И дали това което се получава е реално: т.е. ще се увеличи сумата по майчинството ако изляза в болничен?!

Ето и моите изчисления:

Вариант 1: Без болнични http://www.kik-info.com/calculators/cache.php?id=98432fe015043e3c9b2f315fdd1864bb3404607
Вариант 2: 80% за общо заболяване http://www.kik-info.com/calculators/cache.php?id=0dffd9067ea2f8243013bb5de533f1613404596
Вариант 3: 100% http://www.kik-info.com/calculators/cache.php?id=9dc6b5b797ddab74160efe021cb7e3f03404595

Благодаря Ви предварително, надявам се точно да съм задала въпроса си...

Здравейте, искам да попитам следния въпрос:

При изчисляване на майчинството от кой месец като минимална работна заплата се взима предвид 270лева, която промяна навлезе през септември?! От месец септември напред или и през задните месеци, ако влизат в изчисляването на майчинството месеци, когато минималната работна заплата беше 240 лева?

Благодаря предварително!
Много благодаря за експресния отговор! разбирам, че няма да има проблем да изляза в майчинство, когато това се наложи. Благодаря още веднъж!
Добър ден, бих искала да се допитам до вас дали отговарям на изискванията за получаване на майчинство при следното положение:
Завърших университет миналата година проф.бакалавър- редовно обучение, след което започнах работа на временен трудов договор със заплата 390 лева за летния сезон от юни до септември включително, след това ме съкратиха, но записах магистратура- задочно обучение. Това лято ме назначиха отново от април до момента на временен трудов договор със заплата 410 лева, но работодателите ми обещаха да ме оставят на работа след като разбраха, че очаквам бебе.
Предишен трудов стаж имам през 2007г. за 3 месеца. През останалото време съм била със студентски права и съм била здравно осигурявана без прекъсване.
Въпросът ми е дали с този трудов стаж общо около 16 месеца до месец декември тази година(когато трябва да изляза принципно в майчинство) на трудов договор и през останалото време студентка изобщо ще получавам майчинство и ако да в калкулатора за изчисляване месеците през които не съм била на работа взима ли се под внимание минималната  работна заплата или не !?
Много Ви благодаря предварително!

PS искам само да добавя, че не съм излизала на трудовата борса никога и освен това една година съм работила в Австрия, за което разполагам с виза и документи, че съм била там,като детегледачка това дали може да се вземе под внимание, след като за този период съм се самоосигурявала здравно?!