Здравейте!
 На 13.03.2012г. трябва да изляза в 45 дневен болничен преди раждане. Обаче фирмата, за която работя ще обявява фалит.Управителят е създал нова фирма и ще преназначи всички колеги на нови срочни договори и по-ниски заплати.За мен каза, че е по-изгодно да остана към старата фирма, защото майчинството ми щяло да е по-високо, макар, че се касае за един месец и няма да ми се отрази кой знае колко.
Какво да правя, той явно не иска да ме преназначи, а иска да се възползва от фалита на другата фирма и " законно да ме освободи". Ако остана в старата фирма обаче ще ползвам само 1 година майчинство и ще трябва сама да търся къде да си внасям болничните и другите документи, когато фирмата обяви фалит. Освен това ще ми се води ли стаж това майчинство или не?/имам предвид периода , в който ще съм с прекратен договор и в майчинство/И какво ще се случи с неизплатената ми платена отпуска?
Вторият ми въпрос е: Ако намеря друга фирма, която да ме осигурява, по какъв начин да прекратя отношенията си с първата-с молба за прекратяване по взаимно съгласие ли?
Изобщо кой е най-благоприятният вариант в моя случай? Някакви идеи?...

Благодаря предварително!