Здравейте, имам следното питане. Аз съм самоосигуряващо се лице. От 2013 година насам, не съм ползвала болничен. В петък, обаче ме изписаха от болницата и ми издадоха болничен. Какъв е в момента реда за представяне на болничния в НОИ? Лично или по електронен път? В какви срокове след издаването му?
Благодаря ви!
Благодаря!
Мислех, че отпускът за отглеждане на дете до навършване на 1 г. не е неработоспособност, но явно съм се объркала! :-)
Здравейте!
Как се попълва Д1 на жена в отпуск по майчинство, по отношение на дните за осигуряване? Имам предвид, в т. 16 записвам работните дни, а след това в коя точка трябва да ги отразя - в точка 16.2, или в 16.4. Говоря за времето, след приключване на болничните.
Благодаря!
Много благодаря! Аз ще си съставя и подпиша финансовия отчет. Миналата година уволних счетоводителя си, именно, защото не ми беше направил отчета, както трябва, та се бъхтих по нощите, докато си го оправя! Та така!
Благодаря за информацията! :-)
Фирмата е ЕООД. Няма дейност през 2013 г. и финансовият отчет ще е на 0. Трябва ли да попълвам, въпреки 0-лите и да изпращам така попълнена декларация или има друга форма, с която обявявам, че фирмата ми е била неактивна?
А да попитам как стоят нещата с фирма, която не е упражнявала дейност през 2013 г. - каква форма трябва да се подаде в Търговският регистър, при положение, че в НСИ съм подала Декларация за неактивност?

Благодаря!
Ами аз подадох документите си на първата обявена дата от 2013 г. - 18 ноември. До момента - ни вопъл, ни стон! Разни промени в ДФ "Земеделие", разни....не-знам-си-какво-си.... Както и да е..., аз гъбите вече съм ги заразила, мицелът се е развил, така че....едно субсидия само ще ми е добре дошла. Ако не...живи и здрави, аз стопанството съм си го създала! Но, надеждата умира последна, така че... чакаме! :-)
Съжалявам, че не съм влизала отдавна, но да споделя развитието на нещата:
Писах директно до НОИ и получих техен отговор, в който пише, че няма проблем да кандидатствам и получа субсидията. Не губя нито майчинството до 1 г., нито следващото от 340 лв. Така че, майки и бъдещи такива...ако имате интерес, кандитствайте си спокойно!
Благодаря на всички за отговорите, съветите и насоките, които ми дадохте! :-)
Здравейте!
Имам следното питане: На 19 февруари детето ми навършва 1 годинка. Кога следва да представя в НОИ документите за ползване на отпуск и изплащане на обезщетение за отглеждане на дете до навършване на 2 г. - този месец, веднага след рождения ден или през Март, т.е. в месеца, следващ възникването на обстоятелството?
Дано го обясних разбираемо :-)
Благодаря ви предварително!
Delphine, изключително съм ти благодарна за споделеното писмо!  :bow:
Стигам до извода, че независимо, че някои хора заемат определени длъжности.... просто не са за там! Визирам ревизорите в НОИ. Тяхното мнение е, че ще ми бъде прекратено изплащането на майчинството до 410-тия ден, а когато дойде времето за помощите за отглеждане на дете до 2 г. възраст, ще ми се изплащат на 50%!

Бих искала също да пиша лично до НОИ, за да ми отговорят ЛИЧНО за моя случай! Към кого да адресирам писмото си?

Отново, ОГРОМНИ благодарности!!!! :give_rose:
Ваня Чалъкова, културата е гъба Кладница, която трябва да е заразена още преди подаването на заявлението за помощта, така че, това, което ще ми свърши работа е, че парите биха постъпили по сметката ми едва през декември (ако разбира се, бъда одобрена). Така ще загубя два месеца от майчинството си - януари и февруари. А след това, ще имам възможност да получавам 50% от 310 лв. Това ми отговориха ревизорите в НОИ!
Благодаря ти за съвета! :flowers:
Да си отговоря сама...Днес ходих до НОИ и попитах ревизорите. Техният отговор беше - да, ще загубите майчинството до изтичането на 410 дни, но помощта за отглеждане на дете до 2 г., може да се получава, като бъдат намалени на 50%, поради получаване на доходи (от реализиране на продукцията като фермер)!
Ако някой има подобен казус...това е отговорът!
Здравейте!  :wave:
В момента съм в отпуск по майчинство. Бебето ми е на 6м и половина. Смятам да кандидатствам по Мярка 112 "Млад фермер" и да се регистрирам като земеделски производител. Ако успея да взема помощта по проекта, което би трябвало да стане евентуално през декември, ще загубя ли майчинството си? Говоря за "голямото" майчинство, за дете под 1 г. Трябва ли да уведомявам НОИ?
Благодаря!
Добър ден!  :wave:
Аз съм собственик и управител на ЕООД. Освободих счетоводителката си и сега ми се налага сама да се справям със счетоводството си. На 2 юни изтече последния ми болничен и от тази дата съм си подала Заявление-декларация за остатъка до 410 дни в НОИ. Въпросът ми е - трябва ли да подавам Декларации Образец 1 и 6, след като вече съм в майчинство, т.е. не представям в НОИ болнични листове?
Благодаря!
Да! Разбрах къде е грешката. Оказва се, че в Указанията за попълване не е уточнено, че вид плащане 3 се премахва и се въвеждат нови. В Указанията за инсталиране на продукта е упомената промяната!
Благодаря все пак!
Ами четох ги, но там има всички кодове - от 1 до 6 и нищо не подсказва, че в самата програма липсва код 3.
Здравейте!
Свалих си новата програма за 2013 г. за Декларация обр. 1 и 6. Когато започнах да попълвам Обр. 6, видях, че в т. 8.1 липсва вид плащане 3. Започват от 4. Дайте ми съвет моля, как да процедирам!
Благодаря!