Към Мама Божка една питанка :hi:
Собственикът на фирма за бизнес консултации и счетоводни услуги кара лек автомобил,чиито разходи не се отчитат,защото,както сподели колегата,от НАП са отговорили на въпроса, че няма как да докаже че  с този автомобил си върши дейността по занятие,не извършва товарни услуги,не издава фактури за това и разходите му няма да се признаят.А човекът ходи всеки ден до НАП по 2-3 пъти,ходи с клиентите си да ги регистрира и т.н.Според мен ако си води редовно пътна книжка и си вписва маршрута,както и да си събира фактурите,няма да има проблем.Но какво става,когато използва колата и за лични нужди :oops:
Благодаря на мама Божка,но аз търсех вариант да не издавам касов бон,защото касов апарат все още няма.
Така,като гледам,струва ми се че не са подновили лиценза за пощенски паричен превод.



http://crc.technologica.com/pls/apex/f?p=123:210:2593262971764414::NO::P210_ADV,P210_REGION_CONTROL,P210_X:0,0,1
Реално фирмата все още не е заработила,въпросът ми бе да се изясни ситуацията.Касов апарат все още не е купен.Съгласно тази наредба
 Чл. 25. (1) Независимо от документирането с първичен счетоводен документ задължително се издава фискална касова бележка за всяка продажба на лицата:
1. по чл. 3, ал. 1 - за всяко плащане с изключение на случаите, когато плащането се извършва чрез кредитен превод, директен дебит или чрез наличен паричен превод или пощенски паричен превод по чл. 3, ал. 1;
2. по чл. 3, ал. 2 - за всяко плащане, включително за платените чрез кредитен превод, директен дебит или чрез наличен паричен превод или пощенски паричен превод по чл. 3, ал. 1.
(2) При разносна търговия фискалната касова бележка се издава от лицето по чл. 3 и се предава на разносвача, който от своя страна я предоставя на купувача при плащането.

Еконт Експрес предлагат услугата пощенски паричен превод,как мислите,ако клиента,закупил стоката преведе парите с този вид превод,ще може ли пратката да е придружена само с фактура?
Здравейте, аз имам питано относно продажбите чрез куриер с наложен платеж.Изпращайки стоката съгл. Наредба Н-18 се третира като разностна търговия и трябва да се чукне касов бон.Но докато постъпят парите в касата ще минат два или три дена.Как се отразява това в касовата книга?