Здравейте,
дисциплинарното наказание се налага по определен ред. Като на първо място трябва да бъде поискано писмено обяснение от работника. И както споменахте обяснителна записка от ръководителя на звеното, би трябвало да има документ - дали ще е записка, писмо, или с някакво друго име. В закона не е посочено колко точно пъти трябва е извършено нарушението, за да се стигне до дисциплинарно наказание. Ако преди това са му налагани други дисциплинарни наказания, като забележка, и работникът не е поправил поведението си, може да му бъде наложено и по-тежко наказание. Като за нарушаването на трудовата дисциплина трябва да има доказателства. Зная от адвокати, че дисциплинарните наказания лесно могат да бъдат атакувани в съда, ако липсват надеждни доказателства за вината на работника, и документи свързани с нарушението.
Много благодаря за бързия отговор! Не можете да си представите каква драма предотвратихте :)
Здравейте,
появи се голям проблем заради недоглеждане от моя страна, и се надявам някой от Вас да може да ми даде някакви насоки.
Прекратихме един трудов договор на 14 Януари 2013 г., поради намаляване обема на работа (чл.328 от КТ). Заповедта бе подписана и връчена на служителката. Но се оказа, че не съм подала уведомление в НАП за прекратяването. Проблемът е, че бившата служителка вече се е регистрирала в бюрото по труда, както и в НОИ. Имате ли представа дали би могло да бъде оттеглено заявлението, или поне да се извърши пререгистрация.
От бюрото по труда ми отговориха, че при тях няма проблем. Но когато попитах НОИ, те ми отговориха "За първи път чувам подобно нещо". Идеята ми е, просто да издам нова заповед за прекратяване, и да подам уведомлението съгласно нея.