Лицето е физическо и декларацията по чл.50 от ЗДДФЛ, приложение 2 за ЕТ. Попълних ред 13 за направените авансови вноски, но ми изписва, че нямам такива внесени в данъчната сметка, тъй като търси декларирани вноски с ГДД 2012. В същото време ми изписва, че имам внесени авансови вноски, които следва да посоча в основната декларация на ред 14, но в нея пък нямам декларирани доходи, нито дължим данък и незнам какво на правя.
При сгрешена дата на изплащане на заплатите в декларация обр.6 - вместо 20.02 е вписана 20.01 не намирам начин да се коригира. При попълване на код корекция, нули и грешната дата в едната колона и вярната информация в другата колона и чекване на липса на основание за подаване на декларация обр.1, не приема декларацията с обяснението, че едновременно трябва да се подадат и декларация обр.1. Моля да ме посъветвате как да коригирам сгрешената дата, тъй като и срока за корекции изтича на края на март.
Регистриран земеделски производител - физическо лице, нерегистриран по ЗДДС подава декларация по чл.55 от ЗДДФЛ и внася авансова вноска през м.април 2013 г. за І-вото тримесечие на 2013, на база получените приходи, намалени с 60 % разходи. В края на месец април се регистрира по ЗДДС и преминава на облагане по чл.29а от ЗДДФЛ. Вече няма задължение за внасяне на авнсови вноски и не внася. Сега с подаването на ГДД не е дадена възможност в декларацията да се приспадне тази внесена авансова вноска за І-вото тримесечие, независимо, че в чл.29а, ал. 2 от ЗДДФЛ е дадена такава възможност

(2) Когато в рамките на текущата данъчна година физическото лице се регистрира или дерегистрира по Закона за данък върху добавената стойност, доходът от стопанската дейност се облага по реда на ал. 1 за цялата данъчна година. Авансово удържаният и/или внесен данък за доходи, придобити до датата на регистрацията, се приспада при определяне на тримесечни авансови вноски по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане, както и от данъка по чл. 48, ал. 2.
Посъветвайте ме как да използваме внесената авансова вноска
Колеги, мисля че има и друг проблем със закриването на задълженията в НАП. При физическите лица и ЕТ с подадени декл.обр.6 - 13-ка и с осигуровки за довнасяне, независимо, че срокът за внасянето им е 30 април, се закриват с внесените осигурителни вноски за м. 02, включително и вноските за работници (както ДОО, така и здравни), за които срокът за внасянето е 25.03. Така не остава сума, която да закрие задълженията по декл. 6, подадена за м.02 и по декл.1 за физическото лице и на 26.03. ще започнат да се начисляват лихви по тези задължения.
Може една с две колони, но с осигуровките за І и с данъка за заплатите от ХІІ. Няма как да стане с две колони за един и същи месец, тъй като осигуровките за януари трябва да се подадат до 25 февруари, а удържания данък (ако заплатите са изплатени във февруари) ще се подава от 1 март до 25 март, т.е. ако заплатите се изплащат в месеца следващ месеца на полагане на труда, винаги декларация 6 трябва да съдържа в едната колона осигуровките за месеца, за който са начислени, а в другата колона данък за заплатите от предходния месец.
 
Има промяна в сроковете за удържания данък
Прикачавам файл с разиграните временни разлики-интелектуалната собственост на файла на е моя, а на...е, ще оставя тя да предяви права сама, когато реши,че не знам с какъв ник е тук  ;D
Незная кой е разработил примера, но абсолютно вярно отразява, както изискванията на СС 41, на данъчния закон за преобразуване на финансовия резултат и на СС 12. Независимо какви счетоводни сметки ще се използват текущо за отчитането, в крайна сметка възникналите печалби и загуби от първоначалното признаване на СС продукция по справедлива цена трябва да намерят отражение в текущия финансов резултат и да се елиминират в данъчната декларация. Не подпкрепям мнението, че трябва да се използват задължително с/ки 609 и/или 709 и да се представят тези разлики в ОПР като приходи и разходи, защото те не са такива. Неслучайно в стандарта се разглеждат като печелби и загуби, а не като приходи и разходи. В ОПР не е редно да се оповестяват като приходи и разходи, а единствено точно както е показано в примера само под формата на увелиечние и/или намаление на запасите от продукция.
Наскоро открих този прекрасен форум и пиша за първи път. Развам се, че тук участват много знаещи колеги! Земеделието ми е любима тема и не се въздаржах да изразя мнението си.
Та по въпроса - точно това се има предвид в чл. 36 от ЗКПО - превишението на разходите над приходите. В конкретния случай възниква намаляема временна разлика. СС 41 - Селско стопанство изисква всички печалби и загуби, възникнали за периода да се признават в текущия период, т.е. съгласно счетоводното законодателство, а и логика трябва в крайна сметка това превишение на разходите над приходите да отиде и да намали финансовия резултат за текущия период, независимо през кои сметки ще бъде осчетоводено. Лично моето мнение е, че е неправилно да се отчита като разходи по иконом. елементи или т.н. 60 гр., тъй като в  последствие ОПР ще бъде завишен в двети си части - приходната и разходната излишно, но това е друга тема. Сега по въпроса, данъчното законодателство обаче, за разлика от счетоводното не признава тези разходи в годината на възникването им, а ги признава в годината на тяхното обратно проявление - реализация на загубата чрез продажба или завишаване на стойността на същите биологични активи, в случая младите животни. В такъв случай след като сме признали счетоводна загуба в годината на възникването й, следва по ГДД да увеличим резултата за данъчни цели и да платим в настоящата година данък. СС 41, за разлика от селскостопанската продукция предвижда за биологичните активи в края на всяка година да се оценяват по справедлива стойност, намалена с разходите по продажбите, това е предпоставка за евентуално увеличаване на стойността на младите животни и обратното проявление на намаяемата временна разлика, съответно и намаляването й по ГДД в следващ данъчен период. При други условия проявлението на тази временна разлика може да се обърне при продажба на младите житовотни, т.е. когато загубата от нераализирана се превърне в реализирана при продажбата. Счетоводното отчитане и проследяване на тези разлики става чрез способите на отчитането на отсрочените данъци.
При първата година трябва да се отчете отсрочен данъчен актив Д-т 497/К-т 123 10 % от стойността на временната разлика - понеже забравих точните цифри. В годината на обратно проявление - обратното 497/123 със размера на данъка за стойността на всяко животно, за което се е проявила - например при продажба на едно животно се признава частта за него и т.н. Написах всичко доста импулсивно и незнам доколко стана ясно.
Ако мога да съм полезна с нещо, на разположение съм.