Здравейте,
Назначихме лице с 88 процента инвалидност на граждански договор за извършване на транспортна услуга.  Сумата по договора след НПР е над 340 лева. Въпросът ми е освен здравни осигуровки лицето дължи ли осигуровки за Пенсия.? (ползвайки калкулатора във форума, трябва ли да маркирам "пенсионер съм и не желая..."?)
Здравейте, през 2013 година единствените ни освободени доставки са продажбите на имоти, които Не са нови (придобити преди повече от 20 - 25 години) и са продадени на физически лица. През последните години не е ползван данъчен кредит за материали или услуги, свързани с тях (не им е правен ремонт). В Декемврийската декларация по ЗДДС ни се изчисли коефициент 0.98. Предвид изложеното по-горе не следва никаква корекция, нали. Поправете ме, ако греша.
Буквално, по етимология означава "съгласявам се", но в случая е технически термин, в смисъл на "сертифициран", "класифисиран" в съответната категория от производителя (N1 - товарен автомобил)
Благодаря за отговора.
При сключване на договор за финансов лизинг за лек автомобил с хомологация N1 възниква ли право на данъчен кредит за месечните вноски (все пак  няма придобиване на автомобила, а е наем) и как  се доказва, че автомобила се използва за основната дейност на фирмата, за извършване на облагаеми доставки? Достатъчни ли са пътните листи? За всички разходи ли  по автомобила (при условие, че има издадена редовна фактура) възниква право на данъчен кредит? Моля да изразите мнение или да споделите опит.
Благодаря за коментариите. След разговор с ликвидатора, част от продукцията беше фактурирана и транспортирана, но след като по наше настояване първо получихме валутните преводи. След това отказаха този вариант. Имаме съмнения за умишлен фалит, за да отпаднат натрупани задължения. Много честа практика дори и в страните с най-силни икономики в Европа. Ако им фактурираш и изпратиш всичко, изгаряш. Чакай си вземанията по съдебен ред. Адвокатската кантора, която защитава интересите на фирмата възложител, подреждайки погасяването на задълженията, постави огромния си хонорар сред първите.
Много Ви благодаря, че отделихте от времето си.
Моля Ви, изкажете мнение. Пристиганията по повод ишлемето как и кога ще се закрият в интрастат? Какво следва и по отношение на ДДС Декларацията. Фирмата има ли право да продава готовия продукт?
Здравейте. Фирма, работеща на ишлеме получава стоки за обработка. С проформа фактури. Води ги задбалансово. Фирмата поръчител изпада в несъстоятелност, възникват неясноти по фактурирането и транспорта на стоките. Неясноти в смисъл, вероятността продукцията да бъде платена е нулева. А всички разходи по изработката са направени (заплати, подизпълнители и т.н.) Какво следва от този казус? Как да се оформят пристиганията? Може ли да се пристъпи към подажба, за да се компенсират разходите?