Благодаря ви за отговора. Взимам си бележка и няма да ви притеснявам повече. Желая успех на всички!
Здравейте, отново,

Имам още един въпрос - относно осигуряването - възможно ли е да се осигурявам на по-висока сума отколкото ще получавам? Например, ако даден месец дохода ми е по-нисък, аз да внеса осигуровки върху по-голяма сума (за да имам равномерни осигуровки всеки месец)? Благодаря!
Катя, много Ви благодаря за отговора и поясненията, наистина са от полза!

Относно въпроса за договора, който предстои да подпиша - засега е за 1 година, с регулярен обем преводи, т.е. да, има гарантираност - в рамките на 5 дни в седмица, за срок от 1 година, след което ще бъде продължен евентуално и за по-дълъг период.
А за да извършвам тази работа длъжна ли съм да се регистрирам като свободна професия?
За ДДС разбирам - да, ще се регистрирам, но плащам ли аз ДДС върху сумите, които ще получавам - защото, както казахте по-горе - "За доставките Ви не се начислява ДДС върху тях" - т.е. само имам регистрация по ДДС, но това не ми се отразява на дохода, така ли да го разбирам?
Благодаря!

Хиляди благодарности за изчерпателните и професионални отговори!!! Нещата започват вече да се поизясняват...Лично за мен, като че ли смятам, че ще е най-добре като физическо лице - не знаех, че като такова мога сама да си внасям осигуровки, което за мен е важно (ако правилно съм разбрала или може би сте имали предвид, че трябва да се регистрирам като свободна професия?!)

На въпроса за месечния доход - не очаквам да надвишава 1000 евро. Очаквам, обаче, че ще има и данък данък върху дохода, който се удържа от другата държава, може би?

А относно ДДС - така и не разбирам защо се регистрирам по ДДС, а всъщност не се дължи ДДС - какъв е смисъла на тази регистрация, фирмата в другата държава ли ще плаща това ДДС? Тук съвсем се обърквам, извинявам се за невежеството...

Ето тези въпроси ми останаха за доизяснавяне..

Ще очаквам с нетърпение вашите мнения, много съм щастлива, че в този форум наистина помагате! Желая на всички хубава и спокойна вечер!

Здравейте, бих искала да ви помоля за помощ и съвет при следната ситуация - мога да започна да работя като преводач за фирма от страна-членка на ЕС. Въпросът ми е как се процедира в този случай с данъци, осигуровки, регистрациа по ДДС  и т.н. И какъв е най-удачния вариант за мен - работа като физическо лице, да направя фирма или да сключа договор през друга българска фирма (но тази фирма, която имам на близки познати не е регистрирана по ДДС и може би не искат да се регистрират). Ще съм много благодарна на всякакви мнения и съдействие!!!