Здравейте, имаме издаден инвойс с дата 28.03.2017 от наш доставчик от САЩ .
Платили сме на 14.04.2017г. Тази седмица получихме стоката с придружаващи документи от които се вижда че стоката е тръгнала от Белгия към България. Нямам Митническа декларация за вноса в Белгия, всички разходи по транспорта са за сметка на нашия доставчик. От Опаковъчния лист се вижда че фирмата спедитор от Белгия е регистрирана по ДДС в Белгия. Въпроса ми е трябва  ли да се начисли ДДС 20% с протокол за ВОП с девятки за доставчика ни от САЩ. И евентуално на кой член от ЗДДС и правилника да се обосновя?
Здравейте, имаме забавено плащане от наш клиент по договор за доставка на стоки. Клиента не си спазва срока за плащане и плаща със месец закъснение.  За просрочието му издаваме известие за плащане за неустойка по договора , след което те си заплащат сумата на неустойката. Питането ми е фактура издаваме ли за получената неустойка и съгл. кой чл. от ЗДДС  да цитираме?
В тескста осъждан какво се визира. Ако едно лице счита ли се за осъдено по закона за счетоводство ако е имало проблем с не платеми сметки към евн? Тоест може ли да е съставител на гфо?