Здравейте,
ФЛ - майка и син придобиват наследствен имот, който отдават под наем на ЕТ.
Майката е с по - голям дял и съответно тя сключва договора за наем. Тя е с група инвалидност, прилага ТЕЛК към договора и наемателя НЕ и удържа авансов данък 10%.
Правилно ли разсъждавам или пропускам нещо?
 marpan_64, благодаря ти. Да разбирам ли, че трябва да подаде и декларация по чл. 50 с искане за възстановяване на надвнесен данък, удържан от работните заплати
Посочете какво обезщетение по КТ е получил, за да продължи коментара.

Извинявам се за неточността - обезщетението е по чл. 222, ал.3 - при придобиване право на пенсия - 6 брутни заплати.
Аз мисля, че не се облагат по КСО, но облагат по ЗДДФЛ.
Оказва се, че работодателя е взел под внимание данъчното облекчение, но тъй като е изплатил обезщетение по КТ - лицето трябва да довнася ДОД.
Здравейте,
Управител на ООД, което при мен е самоосигуряващо се лице само здравно, тъй като е пенсионер - инвалид, получава доходи по трудов договор през 2014 г. от друг работодател. През годината се пенсионира и за прослужено време.
За 2014 г. има доходи само от ТД и пенсия.
Необходимо ли е да подава ГДД по чл. 50, заедно със справките, или може да подаде само Д6 с код 13.
В СИС и служебната бележка показвате периода от шест месеца.
В декларацията по чл. 55 отбелязвате първо тримесечие и посочвате цялата сума на удържания данък. Внасяте го и през второ тримесечие, ако нямате плащане, нито подавате декларация, нито внасяте данък.

Благодаря
Данъка за изплатени суми за първото тримесечие т.е. 01,02,03 е дължим до 30.04.13г и съответно декл.55.Подчертавам изплатени,няма значение за кой период се отнасят.

Благодаря
Здравейте,
не можах да разбера като съм предплатила наем за шест месеца на 2013 г., а плащането е през м. февруари 2013, в декларацията през април шестте месеца ли трябва да посоча или за първите три и през юли за второто тримесечие