Здравейте,
може ли работодател да бъде и възложител по граждански договор на едно и също лице? Възложението по гражданския договор е с различна дейност от длъжността по трудовото правоотношение. Благодаря!
Здравейте,

Служител при постъпването си на работа е назначен на втори трудов договор на 4 часа, тъй като към момента на назначаването е имал основен на 8 часа при друг работодател. Сега, месец по-късно напуска основната си работа и при нас минава на осн. тр. договор на 8 часа. На същата длъжност. Договора е до завръщането на титуляра, на който му предстои майчинство. Първият договор на 4-те часа е със срок на изпитване 6 месеца. При новата ситуация отпада ли тази опция или може да продължи до изпълване на 6 месеца? Знам, че по Кодекс за една и съща длъжност при един и същ работодател не може да се прилага втори път срок за изпитване, но тук ситуацията е малко по-различна. Тъй като няма как да мине без прекратяване и ново назначаване, затова е притеснително, че срока за изпитване може да отпадне.
За определяне на % клас за прослужено време не се брои. Освен за осигурителен доход се брои и за осигурителен стаж ако сумата, върху която се начисляват осигурителните вноски след приспадане на нормативно признатите разходи от сумата по договора е не по-малка от размера на минималната работна заплата за съответната година. В случая 2019 г. МОД е 560 лв, ако гражданския договор е за 600 лв, НПР са 150 лв, 600-150=450, т.е. не се смята за осигурителен стаж. Гражданския д-р трябва да е за поне 750 лв. В този случай се брои за осиг. стаж ако лицето не работи на друго основание.
Здравейте,
помещението, което наемаме е на физическо лице. Лицето е пенсионер, има фирма, която е действаща и наемодателя си плаща здравното осигуряване като самоосигуряващо се лице. Но отдава помещението като физическо лице, тъй като сградата е лична негова собственост, не се води на фирмата му. В нашия случай е физическо, но в същото време е и самоосигуряващо се лице. Ще плащаме наема по банков път, лицето ще ни издава фактура като първичен документ с ЕГН, вместо Булстат, но въпроса ми е: Трябва ли ние да му издаваме сметка за изплатени суми и съответно да му плащаме данъка, като се има предвид, че наемодателя в нашия случай е физическо лице или важи правилото, че на самоосигуряващо се лице не се прави сметка и не се начислява данък, тъй като то е и такова. Благодаря!
Благодаря! Така си и мислех, но... Няма и вариант да не е упомената продължителността на работния ден...
Здравейте! Има ли законна възможност лице, което е назначено на пълно работно време 8 часа, но полага необходимите часове по график, т.е. не 5 дни по 8 часа, а примерно 3 или 4 дни по 12 часа, да работи и по 2-ри трудов договор по чл. 111 от КТ също на 8 часа? Благодаря!
Здравейте nina_62,
за периода, за който пишете, за да не спират здравно осигурителните права или за да има данъкоплатеца право на "безплатна" медицинска помощ, той трябваше да подава молба (тогава още беше в НОИ) за разсрочено плащане. След това излезе закона за 36 последователни месеца с платени осигуровки за да си с непрекъснати права. Това, че онези стари и неплатени задължения не излизат на екран при проверка, и заради тях не са ви спрени ЗО права не означава, че не съществуват. Те не се погасяват служебно заради това, че по принцип са отпаднали по давност и не са повод за прекъсване на здравно осигурителни права или за принудително събиране. Единственият начин за да бъдат изтрити е молба в НАП, наречена Възражение, с която молите да ви бъдат опростени задълженията преди 2009 г. Обикновено се подава в деловодството. Но преди това не е лошо да проверите на съответното гише, което дава инфо за задълженията, дали ЗО са единственото, което имате като непогасени задължения преди 2009 г. Така, профилактично и за собствено успокоение, че никога не се знае "от коя трънка може за изскочи заек". Да не се окаже, че молите за здравното, пък има останало нещо друго. Успешна Нова Година!