Колеги, приход ли е от финансиране, когато сумата е  получена от форсмажорно явление - в случея торнадо ?
Здравейте, може ли да се подаде Заявление за Дерегистрация по ЗДДС на фирма с оборот под 100 хил.лв и регистрирана със задължителна Регистрация през м.Юли 2022 год. ?
Здравейте, когато следим покупки на стоки от Европейския съюз до достигане на 10 000 евро, смятаме стоката без ДДС и транспортни разходи нали?
Земеделския производител е физическо лице.
Имота е собственост на физическото лице.
Регистрацията е на физическо лице.
Моля за помощ. Регистриран зем.производител по ЗДДС от м.Декември 2019 как ще облага отдаване под наем на търговски обект на фирма ?
Досега фирмата издаваше сл.бележка.
Регистрацията по ддс като земеделски производител води ли до издаване на фактури и начисляване на ддс на фирмата ?
Имам питане, купуваме стока с ддс на фирмата от страни от ЕС регистрирани по ДДС.
Следим си оборота дали ще преминем 20000 лв без ддс за да сме задължени да се регистрираме по ддс. Въпроса ми е..на фактурата освен стоката има и ред със сума за транспорт до България. Та този транспорт влиза ли и тои при изчислението за дотигане до 20 000 лв. ? Много благодаря
Здравейте, продаваме товарен камион. Договорена цена 10000лв. Двамата управители - купувач и продавач решили да спестят малко такси и минали сделката при нотаруис за 5000 лв. Сега искат да пиша фактура за договорените 10 000 ??? Какво да направя ? Благодаря предварително
Здравейте, Предстои ми рег.по чл. 99 от ЗДДС. Подавам заявление не по-късно от 7 дни преди датата на възникване на данъчното събитие с което ВОП-а ще надвиши 20 000 лв. Измисляваме сумите без ддс по фактурите за ВОП нали ?. / с този оборот без ддс се регистрираме / ?
След регистрацията не начисляваме ддс в издаваните от нас фактури - основание за неначисляване пишем "чл. 113 ал.9 от ЗДДС " . Нямаме право на данъчен кредит за получени доставки. Дължимия данък по ВОП си пишем протокол по чл.117 . В дневник продажби влизат всички фактури издадени от нас във връзка с извършения ВОП . Протокола си влиза в дневник покупки и продажби.
Правилно ли разсъждавам ? Благодаря на включилите се.
Купуваме стока от Люксембург, от доставчик регистриран по ЗДДС там.
Наемаме българска транспортна фирма която да достави стоката в Румъния.
Продаваме стоката на румънска фирма , регистрирана по ддс.
Фирмата от Люксембург издава фактура без ддс и ние издаваме фактура без ддс на нашия клиент фирма от Румъния.
Има ли нещо важно което пропускаме освен фактурирането на стоките ?

Фирма получава заем м.06.2014 год.
Парите са изтеглени от фирмената сметка от физ.лице с което то закупува недвижим имот, които ще се ползва от фирмата.
Главницата и лихвата се плащат от ЕООД-то.
Имота купен на физ.лице.
Мисля че трябва да се попълни год.декларация с която да се посочи получен заем от физ.лице от фирмата.
Има ли нещо друго което пропускам ?
Правото на строеж е на строителната фирма.Тя строи и продава, единствено само на земята е собственик другата фирма Х. Издават се фактури и ддс-то го внася строителната фирма.
Колежката от другата фирма е накарала нашия управител, да прехвърли половината суми от всяка продажба в сметка с текст - Плащане дял от апартаменти.
не са издадени никакви документи за това прехвърляне на суми.
Това го разбирам вчера , искам съвет от Вас , и ще ходя може би до НАП за да изчистя случката преди годишното приключване.
Строителна фирма изгражда обект върху земя собственост на фирма Х.
Строителната фирма изцяло за нейна сметка изгражда сградата и всички продажби се фактурират от строителната фирма.
На по късен етап строителната фирма превежда половината от фактурираните сделки за продажба на апартаменти.
Как счетоводно да бъде отразено това превеждане на суми към фирма Х ?
Физическо лице продава лек автомобил който е купил юли 2013 с договор за покупко продажба за 5 000,00 лева . Юли 2014 го продава на фирма за 10 000 лева . Плащането става по банков  път . Физическото лице декларира ли продажбата с годишна декларация ?
Не е регистриран в Централният регистър
Регистрин е в частна полза
Агенция по вписване - длъжен ли е да подава .
Нестопанско предприятие което няма приходи дори и от членски внос  , няма никаква дейност през 2013 година . Към кой институций е задължен да подаде деклараций?
Мисля , че трябва да се вземе облагаемият доход от земеделски производител  при определяне на осигурителен доход в ЕООД . Макар , че тя си внася осигуровки и като земеделски производител .Направо се обърквам и аз .
Самоосигуряващо се лице има ЕООД и осигуряване като земеделски производител .
За да му определим осигурителният доход за 2014 година в ЕООД , взема ли се предвид какъв е бил облагаемият доход за 2012 година като земеделски производител .