Привет! Не знам дали мястото на темата е в този раздел, но се надявам да се включите с мнение, все пак тук е пълно с всякакви специалисти.
Фактология: на безсрочен трудов договор съм, длъжност управител. Малък колектив от 10 човека. Всеки един (включително аз) изпълнява много повече задължения (само с устни заповеди), отколкото е вменено по длъжностна характеристика. Замествам отсъстващи колеги, за да върви работата, без заповед и не получавам допълнително възнаграждение за това. Заплатите ни не бяха пипани 3 години, въпреки инфлацията и бяха унизително ниски за каквато и да е дейност и доста под средните за сферата на работа. Управител -1050 лв, служители - 830лв. Отскоро, най-накрая, на всички колеги бяха увеличени с 30%. Дори на хигиенистката, която винаги е била и би трябвало да остане на близка до минималната заплата, имаше увеличение 20%. Оказва се, че аз съм "възнаградена" с по-малко от 10% и вземам 1150 лв бруто, като разликата между мен и колегите е 70лв. Повечето имат повече клас и възнагражденията им ще са по-високи от моето. Не завиждам на възнагражденията на колегите, работяги са и колективът е сплотен, но за мен, която нося цялата отговорност за всичко, смятам, че това възнаграждение е демотивиращо и унизително. Говорих с прекия ми началник кротко и спокойно, че това е несправедливо, но той твърди, че длъжността ми ще бъде съкратена (някога в неизвестно бъдеще) и ако искам по-добро възнаграждение да си търся друга работа.
Мисля, че идеята е да ме разкарат по този начин, понеже имах няколко пререкания с прекия си ръководител относно редно/нередно в работата ми, отказах да изпълня устно възложени ми задачи, които биха злепоставили мен, ако се бях съгласила. Нямам нарушения на трудовата дисциплина, не ми е правена "оценка на служителите", която да покаже, че не се справям с работата.
Та, интересувам се от Вашето мнение какъв полезен ход имам:
1 Да ескалирам проблема и да търся разговор с "баш шефа", който е трудно откриваем и не знам как съм му описана и омаскарена.
2. Да си намеря друга работа - все пак такава заплата мога да взема и като продавач. Но не ми се ще да си захвърлям образованието, квалификацията и работата, която харесвам и смея да твърдя, че се справям добре.
3. Всеки шеф има право да решава колко да бъде заплатата на служителите му, но има ли някъде нормативен акт, на който мога да се позова?
4. Сигурна съм, че ако напусна, на мястото ми ще бъде назначен човек (дори да е сменено името на длъжността, работата ми трябва да се свърши от някого, аз замествам колегите, но те мен - не), но с много по-висока заплата.
Благодаря, че ме изчетохте!
"Някой идеи има ли начин да се боря поне за 4-те дни, които са в болд?" от предходния коментар да се чете:
Някой има ли идея по какъв начин да се преборя поне за двата дни над 20-те основен отпуск и за двата като родител на 2 деца?
Благодаря за отговорите!
"На база м.01.2019, но не по-малко от минималната работна заплата  (650 лв)"
Заплатата ми беше 380 лв за 4 часа, предполагам, че ще е на тази база, или е без значение и се взема МРЗ? Бихте ли ми цитирали основание, ако трябва за база да се вземе МРЗ?

"Ако тези 22 дни са по КТД само за членовете на синдиката, а нормално извън синдиката са само 20 - правилно са ви казали. Но ако случайно в трудовия ви договор пише 22 (без да се намесва КТД) - трябва да се гледат те - 22."

По тр.договор са 20 дни, но в КТД един чл. гласи "Страните се договарят за размера на основния платен годишен отпуск, съгласно чл.155 от КТ в предприятието да бъде в размер на 22 работни дни" както и "Работниците и служителите с две живи деца до 18г. възраст имат право на 2 работни дни...". Объркването ми идва оттам, че като управител вече не знам дали спадам към работниците и служителите - аз съм представител на страната по договор, назначена съм с трудов договор и правомощия да я представлявам.
Относно допълнителния отпуск е изрично упоменато, че важи и за управителя, но явно като не съм работила тези 2 години при вредните условия не ми се полага. Странното е, че всички служителки до миналата година си ползваха и допълнителните отпуски след майчинство, може би в счетоводството не са догледали и чак сега се усетиха. Някой идеи има ли начин да се боря поне за 4-те дни, които са в болд?
Здравейте! Надявам се на разяснение от знаещите, казусът ми е такъв:
Върнах се на работа след навършване на 2г. на дете, работя от началото на май месец. Бях назначена на половин щат (по 4 часа) на две места, сега ме накараха да пиша молби - от едното място да бъда преназначена на 8 часа от юни месец, а от другото - че желая да ми бъде прекратен договора в края на месец май.
Интересува ме:
1. при прекратяване на договора, размера на обезщетението за неползван платен отпуск на база последният месец с отработени 10дни ли ще е (януари 2019г) или на база сегашният месец май, в който работя, но още не съм подписвала ДС. Заплатите са били актуализирани 2 пъти в периода на майчинството ми.
2. По Колективен трудов договор (валиден в периода на майчинството ми) основният ми платен годишен отпуск е 22дни и допълнителен платен годишен отпуск - 10 дни. Тъй като там изпълнявах длъжност "управител" не съм плащала членски внос към синдикалната организация - сега на това основание ми отказват да заплатят целия отпуск от 32 дни на година, щели да заплатят само по 20дни на година + пропорционалния за тази година (8 дни). Прави ли са?
Приемам забележката, абсолютно прав/а сте!
Благодаря за помощта!
Здравейте, моля за помощта Ви! Служител излиза в платен годишен отпуск, после иска и неплатен. Как да назнача друг на негово място през време на платения годишен отпуск - по заместване или на граждански договор - двама юристи ме съветват различно ?! За времето на неплатения уж е ясно - по заместване, но за времето на платения им се разминават вижданията...
Няколко години работих като ЕТ и внасях осигуровки за всички осигурителни рискове,т.е имам право на майчинство. От близо година обаче съм спряла дейност поради липсата на работа и си внасям само здравни осигуровки. Бременна съм и трябва пак да започна работа преди 45-дневния отпуск.
  - интересува ме самоосигуряващите се по време на майчинство само здравните осигуровки ли си плащат (около 20 лв месечно като всички други) или има нещо специфично?
  - задължително ли е след 410-те дни да назнача прокурист? Ако вместо това спра от дейност фирмата не е ли възможно пак да си плащам само здравните и да вземам обезщетение до 2 години на детето?
  Изчетох де що намерих по тази тема,но само дотук стигнах. Моля за помощта Ви и благодаря предварително!