Здравейте, имам следния казус: Лицето "Х" си регистрира ново ЕООД, досега си работеше като ЕТ. Обаче има персонал от 3-ма работници и служители, като двамата от тях са в отпуск за бременост и раждане/едната е в периода в болнични до 135 дни, а другата в отпуск за бременост и раждане до 410 дни/.Как мога да се прехвърлят работниците и служителите в новото ЕООД. Става въпрос за тези, които са в отпуск по майчинство.
Когато продажната цена е по-малка от придобитата цена следва ли, че облагаемия доход ще е нула и няма да се облага.
Здравейте, земеделски производител  който се облага, като придобитият доход се намалява с 60% нормативно признати разходи продава собствената си земеделска техника/ трактор, комбайн и др./. В кое приложение от ГДД по чл.50 се отразяват получените доходи от продажба на земеделската техника и как се облагат в ГДД.
ЗП  избрал да се облага по реда на чл.29, ал.1 от ЗДДФЛ, като облагаемият доход се намалява с 60% нормативно признати разходи, не са длъжни да водят счетоводство съгласно чл.1,ал.1 и чл.2 от Закона за счетоводството и разпоредбите на чл.2, ал.1 от Търговския закон.
 Здравейте, имам назначена работничка на срочен трудов договор по чл.68, ал.1, т.2 във връзка с чл.70, ал.1 със срок за изпитване 2 месеца.  Преди да изтече срока за изпитване лицето представи болничен за бременост и раждане. След изтичане на този срок дали трудовият договор ще се счита за безсрочен?
Здравейте, пропуснат е срока за подаване на декларация 1 и 6 за м. февруари 2021 год. поради изолация и ковид. Кокво може да се направи?
След направена проверка от НАП във връзка с ЗДДС,  за не водене на двустранно счетоводство  от ЗП- му съставиха АУАН  с което е нарушил чл.123,ал.1 от ЗДДС. Какво мога да направя?
Ето едно писмо от рубриката въпроси и отговори в сайта на НАП:
Какво трябва да е счетоводството на ЗП, който е регистриран по ЗДДС.Облага се по чл.29 от ЗДДФЛ - 60 % н.п.р. Какво значи подробна счетоводна отчетност по чл.123, ал.1 от ЗДДС. Редовно си подава справка-декларациите, книгите за покупки и продажби.
Договора за наем на земеделска земя е подписан преди да е издаден болничния лист.
Изискването не беше ли да си осигурена  за общо заболяване и майчинство /болничен/ и да имаш минимум 12 месеца осигурителен стаж.

2. Лица, които имат право на парични обезщетения при бременност и раждане, за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и при осиновяване на дете до 5-годишна възраст.

Това са лицата, които са осигурени за общо заболяване и майчинство, с вноски за фонд “Общо заболяване и майчинство” на ДОО, а именно:

работниците и служителите, независимо от характера на работата, от начина на заплащането и от източника на финансиране, с изключение на лицата по ал. 10 и по чл. 4а, ал. 1;
................
................
самоосигуряващите се лица, които са избрали да се осигуряват за общо заболяване и майчинство – лицата, регистрирани като упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност; лицата, упражняващи трудова дейност като еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски дружества и физическите лица – членове на неперсонифицирани дружества; физически лица, които са търговци по смисъла на Търговския закон, но не са регистрирани като еднолични търговци; регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводителите;

3. Условия за придобиване право на парични обезщетения при бременност и раждане, отглеждане на дете до 2-годишна възраст и при осиновяване на дете до 5-годишна възраст.

За придобиване право на парични обезщетения при бременност и раждане, отглеждане на дете до 2-годишна възраст и при осиновяване на дете до 5-годишна възраст е необходимо да са изпълнени следните условия:

към началото на отпуска лицата да са осигурени за общо заболяване и майчинство;
да имат най-малко 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за общо заболяване и майчинство. Дванадесетмесечният осигурителен стаж може да е прекъснат или непрекъснат и не е задължително да е положен непосредствено преди излизането в отпуск за бременност и раждане или при един и същ работодател;
да им е разрешен съответният вид отпуск.
Аз мисля, че регистрацията в ОД "Земеделие" е основание за наличие на земеделска дейност.Щом си наел имота, значи си я работиш.
Здравейте,
Имам следния казус:  Регистрирана е като земеделски производител на 18.05.2020 год. с право на болничен. На 12.06.2020 год. доктора и издава болничен, а на 02.07.2020 год. гинеколога и издава болничен за 45 дена преди раждане. Получила е от НОИ отказ за изплащане на обезщетенията, понеже са извършвали проверка по разходите на ДОО , поискали са и анкетна карта, зеленото картонче, договори за наем и др., писмени обяснения за извършване на земеделска дейност. Служителката и казала, че е нямала право да получа обезщетение за бременост и раждане. Има необходимия стаж - повече от 12 месеца.Плаща си осигуровките.????
Здравейте,
Имам загубена фактура за покупка. Регистриран съм по ДДС.Плащането е по банков път. Ще може ли да ползван данъчния кредит с копие на фактурата и "вярно с оригинала" с подпис и печат от издателя.
Финансирането на стоматолозите от РЗОК нетни приходи от продажби ли е?
Здравейте, мога ли да водя едностранно счетоводство на стоматолог  ЕТ, който не е регистриран по ЗДДС и има доходи над 50 000 лева.
Извинявам се за въпроса, но кой нормативен акт или закон ме задължава да водя двустранно счетоводство?  Аз съм ЗП - физическо лице.
Обяснявам им, но упорито казват, че трябва да представя оборотна ведомост.
Водил съм редовно регистрите по чл.124 от ЗДДС - дневник за продажби и дневник за покупки.
Здравейте, ЗП съм и съм регистриран по ЗДДС. Облагам се по чл.29 от ЗДДФЛ - 60 % НПР. При проверка от страна на НАП ми поискаха оборотна ведомост.Аз досега съм водил едностранно счетоводство. Какво да правя?