Съжалявам но не ми позволява да кача снимков файл.
Здравейте, Моля за помощ. По майчинство съм втора година, и случайно попаднах в профила си в НАП на информация, че 5 поредни месеца от втората година на майчинството ми, не съм осигурявана (прилагам снимка). В счетоводтсвото ми казаха, че са подали всички декларации и няма грешка при тях и пропуск при осигуряването, а в НАП ми казаха, че проблема е в счетоводтсвото явно:( Моля ви, посъветвайте ме към кого да се обърна (може би в НОИ?) за да проверят на какво се дължи тази дупка в осигуряването ми и да се разреши проблема? Благодаря предварително!
Не ми е ясно само - 3-те дни от работодателя на база тези 18 месеца назад ли се изчисляват или само следващите дни са на тази база?
Здравейте, Моля за малко помощ.  От октомври месец 2015 се връщам на работа след изтичане на втора година майчинство и взет натрупан платен отпуск.Първата година съм получавала майчинство на максимума, който е възможен (при най-високия праг на осигуряване). Втората година съм взимала 340 лв месечно законово предвиденото майчинство, след което съм ползвала  3 месеца платен отпуск при най-високия праг на осигуряване.
 Интересува ме как ще се калкулират болничните когато се наложи да взема такива, от октомври месец нататък ?
Благодаря предварително!
А как да разбера дали в дадения случай е същото или не? В справката има 2 графи "Осигурителен доход" и "Начислен месечен облагаем доход", като сумата и в двете се отнася за даден месец и е с еднаква стойност?
Извинете за глупавия въпрос, но ми е важно да разбера дали брутен и осигурителен доход е едно и също. На мъжа ми му вадят справка за доходите от НАП която да ни послужи за детски, в която е посочен осигурителния доход, а в социалните ми искат брутен доход. Ще ми свърши ли работа тази бележка?
Здравейте, Много ви моля за помощ с попълването на новата ГДД за 2014 за доходи от наем от физическо лице.
Като цяло се ориентирах, но имам следните питанки:
1) Относно образец 2001 , част 4, ред 7 (Внесен авансов данък от данъчно задълженото лице по ял 43, ал. 6 и чл 44, ал 3) - пише че точи размер се установява в НАП, но това всъщност не трябва ли да е сбора от сумите на внесените данъци за четирите тримесечия за изминалата година? При на това е 43,2лв на тримесечие, общо закръглено 173 лв

2) В Приложение 4, част 2, ред 1 (Авансово удържан през годината данък по реда на чл 44, ал 4) - Тук трябва и да присъства посочената в предния ми въпрос сума от 173 лв или не?

3) Навсякъде чета,че данък за четвъртото тримесечие при доход от наем, не се дължи. Ние внасяме данък за четвърто тримесечие трета година поддред. До какво ще доведе това и как можем да го коригираме/изискаме обратно ако е възможно?

4) В тазгодишната декларация, никъде не видях информация за наемателя, което го имаше досега, дали аз не пропускам нещо или това не се изисква вече?

5)Ако съм платила данъци за четирите тримесечия на 2014, какво трябва да ми се изписва в графата Надвнесен данък - понастоящем ми се изписва 0,00?

Благодаря ви много!
Дали някой знае кога ще качат декларацията за 2014 с баркод?
Всъщност платен искам да излезна от 15.07 (когато ми изтича втората година майчинство). Проблема е какво да правя в периода преди това (от 08.05 до 15.07), защото ме изненадаха с този прием и вече съм предупредила в службата че да ме броят от 15.07. нататък. Затова се моля да има вариант за неплатен отпуск в този период, макар че детето ми няма да има навършени 2 години. Доколкото четох и разбрах, в моя случай имам право само на неплатен отпуск по чл. 160 ,от който ми се зачитат 30 работни дни за стаж, а след това не се зачита стажа. Така ли е? И ако помоля за 47 работни дни неплатен отпуск, имам ли право на него? Ако не - някакъв друг вариант можете ли да ме посъветвате, притеснена съм...
Здравейте, Моля за консултация:
Детето ми тръгва на ясла на 08.05.2015 на 1 г и 10 м. (втората година от майчинството ми изтича на 15.07.2015) . Имам намерение да ползвам платен отпуск след 15.07.2015, но в периода от 08.05.2015 до 15.07.2015 (47 работни дни) ще се наложи да излезна неплатен отпуск. Имам ли право на това и по кои членове трябва да е този неплатен отпуск?  Благодаря!
Да разбирам ли в такъв случай, че освен корекция на няколко декларации, за работодателя няма никакъв риск за наказания от НОИ и никакви санкции, а такива се предвиждат само за лицето (майката), която трябва да върне парите с лихвите?
Благодаря!
Не е ли само пред НОИ - защото има да връща неправомерно получено майчинство с лихвата? Какво е нарушението спрямо работодателя?
Ако майка по майчинство, която е пуснала детето на ясла уведоми работодателя си няколко месеца по-късно след като детето е постъпило в ясла, то тя в нарушение ли е спрямо
 работодателя си или само пред НОИ заради неправомерно изплатените майчински за въпросните месеци?
Здравейте, имам няколко въпроса:
1) Ако майка прекрати майчинство на 1г и 6 м възраст на детето с причина настаняване в детско заведение, има ли право да излезе в неплатен отпуск и за какъв период? За периода на неплатения отпуск бива ли осигурявана тя и тече ли й трудов стаж?
В периода на неплатения отпуск, майката намира ли се в риск от работодателя (риск от прекратяване на трудовото взаимоотношение или друго подобно) или дори в неплатен отпуск за нея важи закрилата "До навършване на 3 г. на детето имаш закрила по КТ "?

2) При горната хипотеза, ако майката има натрупан платен отпуск но иска да вземе и неплатен, какъв е реда на вземане на отпуските (кой след кой)?

3)Детето ми бе прието и записано в детска ясла месец май 2014г  за предстоящата учебна година с начало септември 2014г

Поради здравословни причини обаче вероятно реалното му постъпване в ясла ще бъде отложено за неопределено време.

Въпроса ми е: при условие че детето е записано в детска ясла май 2014, но няма да посещава яслата и да заплаща такса по тази причина за неопределено време, то кога реално се прекратява майчинството  - от септември 2014 въпреки ,че реално детето не посещава детското заведение и майката няма да се е върнала на работа, или от датата на която детето реално посети детското заведение за първи път?
И кога реално майкаа трябва да подаде информация в работата си за промяната?

Благодаря предварително!

Поздрави,

Д.

"Дължимата сума за довнасяне ще отразите на ред 19 в част ІV на ГДД. отразявате в декларация за 2013-та и срокът е 30.04.2014. За миналата година нямате задължение, а надвнесени суми - нали сте внесли данък и за четвърто тримесечие авансово?"

=> За четвъртото тримесечие на 2013 (октомври, ноември и декември 2013) съм внесла данъка месец януари 2014 - това авансово ли ще рече да е?
В такъв случай, тези 80 ст. които дължа за миналата година след като ги отразя на ред 19 в част 4 на ГДД, мога ли да го платя заедно с данъка за първото тримесечие на тази година или трябва да са в отделно платежно (което с какво основание за плащане да бъде- "данък за довнасяне по ред 15 внесен до 30.04.2014?)
irenabriли, трябва ли да приложа към ГДД служебна бележка по чл.45 или е достатъчно да ппъпня данните от нея в Приложение 1?
Ами в Приложение 1 изобщо не съм наясно къде и какво  трябва да се попълни, аз днес чакам служебната бележка и още незнам какво ще присъства в нея, но ако може с няколко изречение да ме упътиш къде какво трябва да попълня в това приложение, ще съм ти много благодарна!  :flowers:

irenabrill, благодаря ти много за бланките!
А пропуснатата декларация образец 4001 за миналата година ще доведе ли до някаква санкция за мен при условие, че съм си платил данъка за съответното тримесечие?
И още - оказва се, че съм плащал с по 20 ст по-малко от нужната за тримесечията сума. Как мога да доплатя тази сума в настоящия момент, предвид, че касае мое задължение за миналата година?

Моля за помощ за попълването на Приложение 1 за трудовия доход - не съм попълвала такова досега.
И още едно последно - по въпрос/отговор 2: това значи ли че в ГДД част IV, на ред 15 не трябва да присъства сумата за довнасяне след като коригирам по вашите препоръки сумата в ред 14?