Здравейте,искам да попитам мъжа ми е регистриран земеделски производител. Самоосигурява се,но не е получил доходи до сега.Какво трябва да се запише в декларацията за детски надбавки и трябва ли да се вземе документ от НАП?
Здравейте,искам да попитам болничния на баща ми надвишава 180 дни.При него се получават 182( 2 дни са събота и неделя).НОИ обжалва,пратиха го на комисия и комисията е решила да анулира тези 2 дни.Трябваше да се изплати болничния,но сега от НОИ искат да представи нов болничен лист,което няма как да стане тъй като са минали 3 месеца  :no:
Здравейте,баща ми беше в болни 6 месеца,но е надвишил 2 дни-вместо 180-182 дни.Нои обжалва болничния и му пратиха писмо,че трябва да отиде на Телк (бяха написали в писмото на коя дата и какви документи да носи).На страницата на Нои пише,че болничния ще се изплати след решението на медицинската комисия.От Телк взимат решение тези 2 дни да се анулират и са изпратили решението,но болничния все още не е изплатен.Може ли да не го изплатят?
Здравейте!Издадоха ми болничен лист,но видях че са записали адреса на който живея,а не този който ми е по лична карта.Това проблем ли е и дали ще го върнат от Нои?
Здравейте,баща ми получи писмо от Нои в което пише,че болничния му лист се обжалва по чл 6 ал 5 от НМЕ държавен вестник бр 36 от 2010 и изменение бр 55 от 2014.Какво означава това?Четох,че ако болничния е продължил 6 месеца без прекъсване трябвало ТЕЛК да вземе решение.
Здравейте,баща ми е в болничен от 6 месеца.Правиха му тежка операция,лекарите казват че за такава операция болничните са 6 месеца.Януари му издадоха последния болничен лист,но на сайта на Нои изписва,че е разпоредено спиране на плащането.Щяло да има проверка по чл 112 от закона за здравето и комисия ще  реши дали да се извърши плащането.Защо се прави тази проверка?Болничните не надвишават 6 месеца.
по принцип е така, нямат право, но ние освободихме едно момиче по този член защото тя ходи да пита в инспекцията по труда и те и отговориха , че ако тя самата няма възражения за освобождаването няма проблем. Засега и фирмата няма проблеми.
Благодаря ви за отговора.А можете ли да ми кажете дали това,което четох е така.Ако на документите пише-на лицето да се изплати сумата ( за патения отпуск) да се разпиша,а ако пише,че са изплатени да не се разписвам,понеже така може и да не ми я платят?
Ако имате необходимият стаж е добре да Ви освободят поради закриване на част от предприятието и нереалната възможност да се върнете на работното си място. Така от бюрото по труда ще Ви изплащат максимално полагащото Ви се обезпечение.
Аз си мисля,че не ме съкращават,защото нали до 3 г на детето нямат право да те съкратят и трябва разрешение от инспекция за труда.До колкото прочетох от 3 до 5 г стаж се полага 6 месеца на борсата.При напускане сигурно ще е 4 м по 7,20 мисля че беше.
Колко общ осигурителен стаж имате?

Имам почти 5 г трудов стаж.
Майчинството за втората година свършва средата на януари.Филиалът където работих е закрит,но фирмата съществува.Трябва да ме съкратят,но ми казаха да напиша молба за напускане.Ако аз напускам изплаща ли се платения отпуск и отразява ли се на месеците,които ще си на борсата това дали си напуснал или те съкращават?
Майчинството ми за втората година свършва средата на януари.Искам да попитам какво следва след това.Няма да се връщам на работа,тъй като затвориха филиала в който работих.Трябва да ми дадат платената отпуска и тогава да отида на борсата или трябва да се запиша направо на борсата?Извинявам се за въпроса,но не ми е ясно какво да направя.А и още един въпрос.Като подавам декларация за детски какво се представя,след като няма вече от къде да взема бележка за доходи.
Здравейте,имах пролем с 2 болничен,който се издава след раждането на детето.След корекция е внесен отново в Нои.Няколко дни след това е внесен и 3 болничен от педиатърката.Статуса беше че се обработват,а сега е,че се обработват и са дадени за преизчисление.На 45 дневния болничен е написано същото,а той вече ми е изплатен.Можете ли да ми кажете какво означава това.Защо се преизчисляват?Това означава ли,че ще бъдат изплатени и след колко време.Знам,че се изплащат до 15 дена от приемането,а  2 болничен ми е от януари. 
той, че ще се плати спор няма, ама какъв му е точно проблема не разбрах? ако му има нещо на самия болничен и е отхвърлен, фирмата трябва да знае причината и евентуално да ви уведоми за последваща корекция по болничния
В пояснението на Нои(имам ПИК и с него проверявам) пишеше,че трябва да се уточни броя на работните часове,защото за съответния месец надвишавали работните часове по календар.От фирмата би трябвало да са коригирали вече,но защо статуса продължава да е,че се чакат документи?
Здравейте,в  момента съм в майчинство.Досега болничните са ми изплащани без проблем-без забавяне и без връщане за корекция,но с  втория болничен лист който ми е издаден след раждането за 42 дена имам следния проблем.На статуса на болничния пишеше: в момента се обработва.След това статуса беше: чака представяне на  документи и това вече повече от 10 дена.Имаше и пояснение какъв е проблема за забавянето.Обадих се във фирмата,за да попитам дали са коригирали документа и от там ми казаха,че грешката била в Нои.Какво трябва да се направи в случая.Може ли болничния да се изплати със закъснение или изобщо няма да ми се плати?