Да, но МПС-то не е ново според указанията. Произведено е през 2006 г. и е изминало повече километри.
Нямам претенции към отговора, да така е, не отговаря на посочените членове. Но така или иначе тази стока е минала през границата и е на наша територия, трябва да се заприходи. Споделих от опит какво и как съм правила. Избора за действие е на титуляра на въпроса.
Предварително благодаря, в случай че получа бързичък отговор!  :give_rose:

Кой член от ЗМДТ гласи, че при придобиване на МПС, внесено от европейския съюз не се плаща данък за придобиването, вариращ от 2.00 до към 3.00 % в зависимост от общината, в която се придобива. В чл.44 не е упоменато нищо такова, в чл.54 касаещ декларирането също не го пише, избодох си очите, но не намирам нищо. Може би е в някоя допълнителна наредба или разпоредба?!?! :hmmm:
Стоката като е от трета страна не минава ли през митницата? Тогава си плащаш ДДС-то към митницата, осчетоводяваш МД и не ти трябва протокол. Но ако сте  купили стоката докато сте били там в командировка примерно и сте си взели фактура, сега платеното ДДС там си е за Ваша сметка. Правила съм и двата варианта и да съставя протокол и да не го правя и в двата случая след това съм минавала проверки и никой нищо не ми е направил като забележка. Съветът ми е да си направите такъв по чл.117 и да го посочите в дневниците. Ясно е, че фиска нищо не губи, но Вие си спестявате притеснението ако дойдат на проверка да не би да наложат административно нарушение ако не открият протокол.
Моля за коментар от колегите!
Имаме сключен договор за доставка на стока на клиент от трета страна. За сключването на договора ни е посредничила фирма от Обединените Арабски Емирства. Сега, получавайки фактура за посредничеството от ОАЕ, трябва ли да издам протокол за самооблагане, със ставка 0% /защото касае сделка с трета страна/ или въобще да не отразявам получената услуга в дневниците, а само да я осчетоводя през с/ка 602?
Благодаря! Извинявам се за объркването,в бързината съм използвала цифри произволно и не съм сметнала, че се получава коеф.0.25, моят определено си е 0.30.
Здравейте колеги! Моля ако има желаещи да изкоментират следното:
Искам от сега да пресметна ориентировъчната сума, която трябва да възстановя на бюджета във връзка с годишното преизчисляване на полагаемият ДДС поради извършени освободени доставки през годината.
Ще използвам примерни цифри за да е по-ясен въпросът ми. Ако през годината облагаемите ми доставки са 10 000.00 лв., а освободените 30 000.00 лв., то коефициентът ми за преизчисляване по чл.73 е 0.30 (10 000 /(10 000 + 30 000)). В рамките на годината ако съм ползвала ДК от всички покупки за 6 000.00 лв. то в края на годината или по-точно в средета на януари другата година ще трябва да върна на бюджета 4 200.00 лв. /6 000*30%/. Сумата  4 200.00лв. трябва ли да я запиша със знак "-" в клетка 43 на справката-декларация за м.12/2012 г. за да се изчисли правилно дължимото ДДС?   В следващата 2013 г. трабва ли ежемесечно да попълвам и изчислявам на ръка коригираното със горепосочения коефициент ДДС, за да бъде по-малка разликата в края на годината?
Правилно ли разсъждавам, до сега не ми се е налагало да ползвам коефициента, а програмистите не дават указания точно за тези клетки от декларацията?