Здравейте, имам следният казус: тук пише, че този отпуск е целеви и се ползва от "Право на него при определените в КТ условия имат работещите по трудово правоотношение майка и баща на детето". Ами ако бащата не работи по трудово правоотношение  има ли право на такъв отпуск? Може ли след навършване на 2 г. на детето, майката да поиска да ползва наведнъж отпускът, който се полага на нея и на бащата? Каква е процедурата?
Здравейте, имам служител, който иска да ползва отпуск по чл. 167а КТ. Този отпуск може да се ползва от бащата, като се дава съгласие от майката, може да се взема на части. Интересувам се от възможността на бащата да ползва този отпуск и колко /като време/ е той? Ако майката е започнала да ползва този отпуск, може ли бащата след нея да вземе остатъкът?
Здравейте, имам в предприятието баща, който осиновява с майката дете, което  е на 5 месечна възраст. Има ли той право на 15 - дневен отпуск за раждане /чл. 163, ал. 7 КТ/. В чл. 163 ал. 6 пише за майката, че има право на разликата от деня на предаването му до  410 дни? Благодаря предварително.
благодаря, а с третия болничен какви документи се прилагат?
здравейте, искам да попитам следното: на майка е издаден болничен за 45 д. преди раждане /02.02 - 18.03/, тя ражда на 18.03. след това е издаден болничен за 42 д. /18.03 - 28.04./, третия болничен е за 49 д. /общо ще станат 136 д., а не 48 д. Проблем ли е това за НОИ? изпращайки последния болничен, прилагаме ли копие от акта за раждане на детето и декларация и коя от всичките?